Confidenţialitate

A doua zi de audiere a miniștrilor din cabinetul Orban 2, la final

Șapte dintre miniștrii propuși ai Guvernului Orban 2 au fost audiați, marți, în comisiile parlamentare de specialitate. Doar doi dintre ei au primit avize pozitive, restul fiind respinși.

Audierile sunt o formalitate, la fel ca și votul programat lunea viitoare în plenul Parlamentului, deoarece PNL a anunțat deja că nu își va vota propriul guvern, dorind astfel declanșarea alegerilor anticipate.

Primul dintre miniștrii audiați s-a numărat Virgil Popescu, ministru în exercițiu la Economie, Energie și Mediul de Afaceri. El a profitat de ocazie pentru a lansa o serie de critici la adresa Gabrielei Firea pe tema problemelor grave cu termoficarea din București. În mor surprinzător, la finalul audierilor Popescu a fost avizat pozitiv de parlamentari.

Nu de același succes s-a bucurat însă Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

El a lansat atacuri dure la adresa fostei administrații social-democrate, spunând că principala sa realizare ca ministru a fost stoparea sifonării banului public și avertizându-l pe predecesorul său de la PSD, Daniel Suciu, că va ajunge pe mâna procurorilor anticorupție. Așa cum era de așteptat, Ion Ștefan, pe care social-democrații l-au poreclit ”ministrul grindă”, a primit aviz negativ.

Tot aviz negativ a primit și ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, la fel ca ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Acesta din urmă i-a criticat pe cei de la PSD pentru că au împiedicat dezvoltarea sistemului judiciar, atrăgându-le atenția că infractorii s-au au ajuns să fie mai bine echipați decât procurorii.

Monica Anisie, ministrul Educației, a fost și ea avizată negativ la finalul celor peste două ore de audieri, deși s-a lăudat în fața parlamentarilor că în cele trei luni de când conduce ministerul a luat măsuri atât pentru elevi, cât şi pentru debirocratizarea sistemului de educaţie.

Al doilea ministru care a obținut astăzi aviz pozitiv a fost titularul portofoliului de le Externe, Bogdan Aurescu. El le-a vorbit parlamentarilor despre măsurile de debirocratizare și reformele demarate la ministerul pe care îl conduce.

În schimb, Bogdan Gheorghiu, ministru Culturii, a fost respins de comisiile parlamentare. Aflat în vizorul unor critici dure după numirea cântăreței Irina Rimes drept ambasador al zilei Brâncuși, Gheorghiu a venit în fața parlamentarilor cu un CV al artistei despre care a spus că este unul dintre cei mai de succes tineri cu vârste sub 30 de ani.

Mâine va fi ultima zi de audieri în parlament a ministrilor propuși în Guvernul Orban 2.