Klaus Iohannis îl desemnează tot pe Ludovic Orban să formeze Guvernul | AUDIO

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la finalul consultării cu partidele politice, în urma demiterii Guvernului condus de Ludovic Orban prin moțiune de cenzură.

Președintele a decis să îl propună pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru al României.

PSD, îl propusese pe Remus Pricopie, în timp ce USR-PLUS l-a propus pe Dacian Cioloș.

Președintele Klaus Iohannis:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Klaus Iohannis consideră că alegerile anticipate sunt cea mai corectă soluție pentru o „întoarcere la electorat”:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Declarația președintelui: 

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun concluzii.

Avem un Guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a vrut să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, economice, măsuri sociale. De asemenea, a dorit să repare greșelile evident făcute de guvernele pesediste.

Doar ultimul exemplu cred că e elocvent. PNL prin guvernul Orban a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale, să reintroducă alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut.

După părerea mea, soluția corectă în această situație în care avem un guvern care vrea să miște lucrurile, opțiune confirmată de români și un PSD care e foarte prezent în parlament, întoarcerea la electorat e soluția corectă, care satisface nevoia de democrație.

Întoarcerea la electorat înseamnă alegerile anticipate și sunt prima mea opțiune. Le-am prezentat-o partidelor. Unii au spus că e bine, alții că trebuie să se mai consulte în partid.

E normal și pot să înțeleg că au nevoie de discuții interne. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede. Până atunci, următorul pas concret este desemnarea din partea mea a unei persoane pentru un nou Guvern. După ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare îl desemnez pe domnul Ludovic Orban.”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS