Confidenţialitate

Ce aliment prezintă un risc mai mare de îngrășare, carnea sau brânza? Dr. Mihaela Bilic: Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cum va evolua greutatea ta pe cântar | VIDEO

„Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cum va evolua greutatea ta pe cântar – Ghicim în frigider” – așa numește medicul nutriționist Mihaela Bilic tema emisiunii „Frecvența Gustului” de vineri seara. Mihaela Bilic împarte consumatorii în două tabere: cei care iubesc carnea – deci care au un risc mai mic de a se îngrășa și cei care iubesc brânza – cei care au un risc mai mare de a se îngrășa. „Mâncăcioșii sau pofticioșii”, spune Mihaela Bilic.

„În funcție de lucrurile care ne plac, va apărea sau nu riscul de îngrășare în viața noastră, pentru că știți bine cu toții plăcerea se plătește, iar plăcerea alimentară se vede pe cântar”, spune Mihaela Bilic.

„Noi ne împărțim în două categorii, noi consumatorii. Fie sunt persoane care iubesc carnea, care ar mânca lucruri consistente, sățioase, hrănitoare și alții care sunt un pic mai complicați la capitolul satisfacție gustativă și care preferă brânzeturile”, adaugă medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Dr. Mihaela Bilic: „Din carne e mai puțin riscant să te îngrași”

„Aceste două mari categorii de alimente – carnea și brânza – ne împart pe noi, consumatorii, în două categorii și anume mâncăcioșii sau pofticioșii. Este adevărat, e mare diferență dacă îți place carnea sau brânza”, mai spune Mihaela Bilic.

„Cei care iubesc carnea s-a dovedit că sunt oamenii care iubesc mâncarea, dar nu fac o pasiune din ea. Mănâncă pe săturate, dar din carne mai puțin riscant să te îngrași”, explică Mihaela Bilic.

Dr. Mihaela Bilic: „Acest mâncat de poftă și căutarea plăcerii vine cu risc de kilograme în plus”

„În cealaltă categorie, a iubitorilor de brânzaturi, intră consumatorii care mai degrabă caută un gust diferit, pentru că brânza nu este niciodată aceeași. Avem sute, mii de sortimente de brânză, iar brânza fiind un aliment viu are un gust când ai scos-o din frigider și un alt gust dacă a stat pe masă câteva minute bune dacă nu chiar și ore. Nu mai vorbim despre brânzeturile care se lasă la maturat cu anii – iată ce face parmezanul când este uitat ani de zile pe un raft sau alte brânzeturi cu mucegai.

Deci la categoria brânzeturi avem un impas când vine vorba de pofte și plăcere. Se vede treaba că oamenii care preferă brânza pot mânca și fără să le fie foame, pot mânca doar de poftă și aici acest mâncat de poftă și căutarea plăcerii vine cu risc de kilograme în plus”, mai spune medicul nutriționist.

„Dacă intrați în categoria pofticioșilor și vă plac brânzeturile aveți grijă pentru că brânza are mult mai multe calorii decât carnea. Brânza merge pusă în foarte multe feluri de mâncare și le îmbunătățește”, explică Mihaela Bilic.

Urmărește aici întreaga emisiune „Frecvența Gustului”

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Dr. Mihaela Bilic și excesele în alimentație: Este o problemă dacă mănânc carne în fiecare zi? | VIDEO