Confidenţialitate

Boris Johnson și-a anunțat oficial demisia: „Îmi pare rău că renunț la cel mai bun job din lume”

Publicațiile externe de presă scriau în jurul orei 11:19 că Boris Johnson își va anunța demisia oficială în cursul zilei de joi. Downing Street anunța 2 minute mai târziu că Boris Johnson va susține o conferință de presă. Keir Starmer, liderul opoziției din Marea Britanie, declara o jumătate de oră mai târziu că Marea Britanie are nevoie de un nou început. Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, a declarat că: „Problemele sunt mult mai profunde și nu vizează doar o singură persoană”.

Pe lista celor care ar putea să-l înlocuiască pe Boris Johnson ar fi Liz Truss, Rishi Sunak, Sajid Javid, Jeremy Hunt, Michael Gove, Nadhim Zahawi, Penny Mordaunt, Tom Tugendhat și Ben Wallace. Se pare că în cele din urmă, conform unui sondaj YouGov, Ben Wallace ar fi favoritul candidat pentru a-i urma lui Boris Johnson.

La ora 14:30, Boris Johnson și-a anunțat oficial demisia, declarând că îi pare rău că renunță la „cel mai bun job din lume” și acuzându-i pe oficialii cabinetului de „instinct de turmă”.

UPDATE 20:49. Boris Johnson a fost întâmpinat de familie după ce și-a anunțat demisia. GALERIE FOTO

Boris Johnson a fost întâmpinat de familie după ce și-a anunțat public demisia joi, 7 iulie 2022.

 

UPDATE 19:39. Joe Biden, despre demisia lui Boris Johnson

Ed O’Keefe, senior la Casa Albă și corespondent politic pentru CBS News, a transmis mesajul lui Joe Biden ca reacție la demisia lui Boris Johnson.

„Marea Britanie și Statele Unite ale Americii sunt cei mai apropiați prieteni și aliați, iar relația specială dintre oamenii noștri rămâne în continuare puternică. Vom continua să lucrăm împreună cu Marea Britanie, precum și cu Aliații noștri din lume, pe o serie de priorități care includ: sprijinul puternic pentru ucraineni și tragerea la răspundere a Rusiei pentru acțiunile sale”, se arată în declarația oficială.

 

UPDATE 18:26. Mesajul lui Boris Johnson pentru britanici: „Interesele voastre vor fi servite în continuare”

„Vreau să vă mulțumesc pentru imensul privilegiu de a vă servi vouă ca prim-ministru. Vreau să știți că de acum până când succesorul meu va prelua funcția oficial, interesele voastre vor fi servite, iar Guvernul va merge mai departe”, a scris Boris Johnson pe Twitter.

 

UPDATE 17:12. Purtător de cuvânt de pe Downing Street: Boris Johnson a vorbit cu Zelenski după ce și-a anunțat oficial demisia. I-a transmis că Marea Britanie este alături de Ucraina în continuare

„Premierul a vorbit cu președintele Zelenski în această după-amiază pentru a reitera sprijinul ferm al Marii Britanii pentru Ucraina. Prim-ministrul a subliniat sprijinul de nezdruncinat al Marii Britanii pentru poporul ucrainean și a declarat că Marea Britanie va continua să furnizeze ajutor vital atât timp cât va fi necesar.

Primul ministru a adăugat că va continua să lucreze în ritm susținut cu partenerii pentru a încerca să pună capăt blocadei cerealelor în următoarele săptămâni. El i-a mulțumit președintelui Ucrainei pentru tot ceea ce face pentru a apăra libertatea, pentru prietenia sa și pentru bunătatea poporului ucrainean.

Președintele Ucrainei i-a mulțumit prim-ministrului pentru acțiunea sa decisivă în ceea ce privește Ucraina și a declarat că poporul ucrainean este recunoscător pentru eforturile depuse de Marea Britanie.

Prim-ministrul a încheiat convorbirea prin a-l lăuda pe președintele Ucrainei spunând: <<Ești un erou, toată lumea te iubește>>”.

UPDATE 16:54. Teresa May: „Una dintre așteptările fundamentale ale oamenilor pe care-i reprezentăm este să respectăm regulile”

„Din tot ceea ce aud, și nu am auzit recent, nu cred că va exista un prim-ministru interimar, în sensul că va veni altcineva în acest rol”, a declarat ea la câteva minute după ce Boris Johnson și-a anunțat demisia.

„Când am demisionat, a existat un proces, a fost stabilit noul lider al partidului și, în acea perioadă, am fost încă acolo ca prim-ministru, am putut face unele lucruri, dar, în mod crucial, trebuie să te limitezi la ceea ce faci în acea perioadă din mai multe motive”, a mai spus Theresa May.

„Sunt îngrijorată când mă uit la alte țări, la polarizarea politicii din Statele Unite, de exemplu, și cred că trebuie să ne asigurăm că evităm să mergem pe această cale foarte polarizată a politicii și a societății, așa că cineva care poate vindeca diviziunile și încuraja unitatea cred că este important”, a adăugat Theresa May.

„Una dintre așteptările fundamentale ale persoanelor pe care le reprezentăm este să respectăm regulile, să ne ținem departe de standarde duble, să nu profităm de poziția pe care o deținem. În politică, bineînțeles, respectarea regulilor înseamnă respectarea legii”, a conchis Theresa May, citată de The Guardian.

UPDATE 16:11. Priti Patel, ministrul de Interne, explică de ce nu a demisionat alături de ceilalți colegi de cabinet

„Poziția ministrului de Interne îl obligă pe cel care deține funcția să fie în totalitate concentrat pe securitatea națională și pe activitatea de guvernare.

În momentele acestea critice, datoria mea este să conduc în continuare biroul, să asigur protecția securității naționale și să mențin siguranța cetățenilor din țara noastră.

Voi continua să lucrez împreună cu colegii din Guvern, cu partenerii noștri și cu agențiile pentru a ne asigura că responsabilitățile noastre sunt susținute”, a scris Priti Patel într-o declarație oficială.

 

UPDATE 15:49. Ben Wallace, favorit pentru șefia Partidului Conservator

Potrivit unui sondaj realizat de YouGov în rândul membrilor Partidului Conservator, Ben Wallace, secretarul Apărării, se află în cea mai bună poziție pentru a prelua postul de lider al Partidului.

 

UPDATE 15:26. Reacția lui Liz Truss după demisia lui Boris Johnson: „Avem nevoie de calm și unitate în timpul ce se va găsi un nou lider”

„Prim-ministrul a luat decizia corectă. Guvernul condus de Boris Johnson a avut foarte multe reușite: Brexitul, campania de vaccinare și sprijinul acordat Ucrainei. Avem nevoie de calm și unitate acum și să continuăm să guvernăm în timp ce se caută un nou lider”, a scris Liz Truss pe Twitter.

 

UPDATE 15:13. Boris Johnson îi acuză pe colegii de cabinet de „instinct de turmă”

„În ultimele zile am încercat să-i conving pe colegii mei că ar fi excentric să schimbăm guvernele când avem niște rezultate foarte bune și când avem un mandat atât de vast. Suntem doar cu câteva puncte în urmă în sondaje.

Regret că argumentele mele nu au avut succes. Dar așa cum am văzut, instinctul de turmă este foarte puternic aici la Westminster. Când turma se urnește din loc, totul se urnește din loc”, a declarat Boris Johnson azi.

UPDATE 14:42. Boris Johnson: „Nimeni nu este indispensabil. Îmi pare rău că renunț la cel mai bun job din lume”

Boris Johnson a declarat în discursul în care și-a anunțat demisia că Guvernul încă mai are foarte multe de făcut. Acesta a mai spus că a încercat să-și convingă colegii că schimbarea liderului ar fi excentrică.

Dar nu a reușit să îi convingă, recunoaște el – chiar dacă partidul are un „mandat vast” și este doar „la câteva puncte în urmă în sondaje”. Boris Johnson a mai spus că în politică „nimeni nu este indispensabil”.

Sistemul electoral „darwinist” va produce un nou lider, a spus el.

Știe că vor exista oameni care vor fi dezamăgiți. Și spune că este „trist că renunță la cea mai bună slujbă din lume”. Le-a mulțumit soției sale Carrie și familiei sale, funcționarilor și personalului care l-au ajutat. Și îi mulțumește echipei sale de protecție – „singurul grup care nu are scurgeri de informații”, spune el.

UPDATE 14:30. Boris Johnson și-a anunțat oficial demisia

Acesta a spus că „partidul vrea să aibă un nou lider și un nou premier”. Johnson a spus că săptămâna viitoare va fi anunțat calendarul pentru alegerea viitorului lider al partidului. Premierul Marii Britanii a mai spus că intenția sa este de a rămâne prim-ministru până atunci.

Citește discursul lui Boris Johnson aici: Boris Johnson și-a anunțat oficial demisia: „Partidul vrea un nou lider și un nou premier” | VIDEO

UPDATE 14:45. Cine ar putea să-l înlocuiască pe Boris Johnson

Lizz Truss, Rishi Sunak, Sajid Javid, Jeremy Hunt, Michael Gove, Nadhim Zahawi, Penny Mordaunt, Tom Tugendhat și Ben Wallace sunt pe listă.

Citește mai multe despre profilul fiecărui posibil candidat aici: Cine ar putea să-i ia locul lui Boris Johnson. BBC prezintă cei 9 posibili succesori

UPDATE 12:35. Reacția prim-ministrului Scoției, Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon, primul ministru al Scoției, a declarat că, în opinia sa, nu este „sustenabil” ca Boris Johnson să rămână prim-ministru până în toamnă.

„Va exista un sentiment de ușurare că haosul din ultimele zile și chiar din ultimele luni se va încheia. Deși ideea că Boris Johnson va rămâne premier până la toamnă este departe de a fi ideală, cu siguranță nu este sustenabilă.

Boris Johnson a fost întotdeauna, în mod evident, nepotrivit pentru funcția de prim-ministru. Conservatorii nu ar fi trebuit niciodată să-l aleagă pe el ca lider sau să-l mențină în funcție atât de mult. Însă problemele sunt mult mai profunde și nu vizează doar o singură persoană. Sistemul Westminster este stricat.

Deficitul democratic care aparține guvernării Westminster nu se remediază cu o schimbare de premier. Niciunul dintre premierii conservatori alternativi nu ar fi ales vreodată în Scoția. Iar din punct de vedere politic, este greu să vezi o diferență reală oferită de laburiștii care susțin un Brexist dur.

Independența se va realiza doar dacă o majoritate a locuitorilor din Scoția o va alege. Dar nu există nicio îndoială că aceasta oferă o alternativă reală și permanentă la Westminster și oportunitatea de a ne realiza potențialul acasă și de a ne juca rolul bun de cetățean al lumii. A venit timpul să alegem.

Conducerea este dificilă și aduce cu ea multe tensiuni și eforturi, așa că, la nivel personal, îi doresc succes lui și familiei sale”, a scris Nicola Sturgeon pe Twitter.

 

UPDATE 12:30. Ministrul Mediului din Marea Britania și-a dat demisia, deși este în izolare, fiind infectată cu SARS-CoV-2

Rebecca Pow, ministrul Mediului, și-a dat demisia.

„Săptămâna aceasta am fost acasă, în izolare, având COVID-19. În această dimineață, devreme, mi-am dat demisia din Ministeul Mediului. Valorile și integritatea care stau la baza vieții mele, dar și nevoile țării sunt mereu pe primul loc”, a scris Rebecca Pow pe Twitter și a postat și scrisoarea de demisie.

 

UPDATE 12:21. Palatul Buckingham a refuzat să comenteze pe tema unei posibile discuții a Reginei Marii Britanii cu Boris Johnson

Palatul Buckingham a refuzat joi dimineață să comenteze dacă Regina Marii Britanii a discutat cu Boris Johnson, relatează PA Media.

Regina se află la Castelul Windsor, iar circulara Curții a consemnat că aceasta a avut miercuri seara audiența săptămânală prin telefon cu Johnson.

UPDATE 12:07. Reacția liderului opoziției: „Avem nevoie de o schimbare reală de Guvern. Avem nevoie de un nou început pentru Marea Britanie”

Keir Starmer, liderul opiziției din Marea Britanie, a declarat că demisia lui Boris Johnson este o veste bună pentru țară.

„Pentru Marea Britanie, este o veste bună că Boris Johnson demisionează don funcția de prim-ministru. Însă asta ar fi treui să se întâmple cu multă vreme în urmă. Nu a fost niciodată potrivit pentru această funcție. A adus scandaluri, minciuni și a fost responsabil de fraude la scară industrială. Toți cei care i-au fost complici, ar trebui să le fie rușine”, a spus liderul opoziției din Marea Britanie.

„Partidul Conservator a provocat haos în țară în timpul celei mai grave crize din ultimele decenii. Și nu pot pretinde că ei ar putea soluționa asta”, a adăugat Keir Starmer.

„Nu trebuie să schimbăm conservatorii din vârf, ci o schimbare reală de Guvern. Avem nevoie de un nou început pentru Marea Britanie”, a conchis liderul opoziției din Marea Britanie, citat de The Guardian.

UPDATE 11:27. Boris Johnson va vorbi azi cu cetățenii Marii Britanii

Downing Street a emis o declarație în care se spune că: „Primul ministru va face o declarație în fața țării astăzi”.

UPDATE 11:26. The Gurdian: „A început oficial competiția pentru șefia Partidului Conservator”

Demisia lui Boris Johnson înseamnă că a început oficial competiția pentru șefia Partidului Conservator. În această dimineață, în cadrul emisiunii Today, Suella Braverman, procurorul general, și Steve Baker, fostul ministru pentru Brexit, au făcut o campanie de promovare pentru acest post.

UPDATE 11:19. Boris Johnson demisionează

Boris Johnson a acceptat să demisioneze, dar vrea să rămână premier până la alegerea unui nou lider conservator, până în toamnă, scrie The Guardian. Demisia premierului britanic vine după ce miercuri s-a confruntat cu cea mai grea zi din mandatul său. Mai mulți miniștri, inclusiv cei loiali cabinetului, i-au cerut ieri să demisioneze.

Știre inițială

Premierul britanic Boris Johnson respinge apelurile de a-şi da demisia, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida unei avalanşe de demisii din Guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate, relatează astăzi Agenția France Presse, într-un comentariu referitor la situația politică de la Londra.

Mai mulți miniștri, inclusiv cei loiali, i-au cerut demisia lui Boris Johnson

Premierul conservator al Marii Britanii s-a confruntat ieri cu cea mai grea zi a mandatului său. Mai mulţi miniştri de prim plan, inclusiv cei loiali, i-au cerut să demisioneze deoarece situaţia a devenit insuportabilă, potrivit presei britanice.

Printre numele citate, acest apel a venit din partea ministrului de Interne, sau chiar a ministrului de Finanțe, la mai puţin de 24 de ore de la numirea sa în funcţie.

Dar, aşa cum a procedat și în fața deputaţilor, Boris Johnson a replicat că vrea să rămână la conducerea guvernului pentru a se dedica „problemelor extrem de importante cu care se confruntă ţara”.

SONDAJ: 72% dintre britanici cred că Boris Johnson ar trebuie să demisioneze

Până în prezent, numărul plecărilor din cabinet se apropie de 40. Potrivit unui sondaj dat publicităţii ieri, 72% dintre britanici consideră că prim-ministrul ar trebui să demisioneze.

Deja slăbit după scandalul petrecerilor ilegale desfăşurate în Downing Street în timpul pandemiei de COVID-19, Boris Johnson a supravieţuit unui vot de neîncredere în propria sa tabără în urmă cu câteva săptămâni, dar presa britanică scrie că e posibilă debarcarea cabinetului pe care îl conduce.

Sursa foto: Twitter / Boris Johnson

Citește și: Criză politică la Londra: Membri ai cabinetului Boris Johnson demisioneză pentru că și-au pierdut încrederea în premier | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.