Confidenţialitate

Cine ar putea să-i ia locul lui Boris Johnson. BBC prezintă cei 9 posibili succesori

Boris Johnson a acceptat să demisioneze după un val de demisii din cabinetul său. Acesta și-a anunțat intenția într-o convorbire cu Graham Brady, liderul deputaților conservatori fără portofoliu, scrie The Guardian.

Lista succesorilor lui Boris Johnson la conducerea Executivului britanic

BBC a prezentat lista candidaților la postul de conducere a Executivului britanic.

1. Liz Truss

Liz Truss, ministrul de Externe, este preferată de conservatori. Truss este foarte atent la imaginea sa publică. Are 46 de ani și a fost ministru al Comerțului Internațional în primii doi ani ai mandatului de premier al lui Boris Johnson.

În 2021 a fost numită negociatorul șef în relația cu Uniunea Europeană. Luni, Lizz Truss și-a exprimat sprijinul 100% pentru Boris Johnson. Mai mult decât atât, și-a încurajat și colegii să-l sprijine pe premier.

2. Rishi Sunak

Rishi Sunak a fost cândva un posibil candidat pentru funcția de conducere a conservatorilor, dar în ultimele luni reputația sa a fost afectată de controversele care au gravitat în jurul afacerilor soției sale.

A devenit deputat abia în 2015 – pentru circumscripția Richmond din North Yorkshire. Puțini din afara Westminster auziseră de el, dar în februarie 2020 a fost cancelar al Trezoreriei. A trebuit să se confrunte rapid cu pandemia de coronavirus, cheltuind sume uriașe de bani pentru a încerca să mențină economia pe linia de plutire în timpul blocajului.

3. Sajid Javid

Deputatul din Bromsgrove i-a dat prima lovitură premierului, subliniind nevoia de integritate și spunându-le parlamentarilor, în discursul său de demisie, că a concluzionat că „problema începe de la vârf”. Javid a candidat anterior pentru conducerea în 2019, ajungând până în ultimii patru înainte de a renunța pentru a-l susține pe domnul Johnson.

Sprijinul său a fost recompensat cu rolul de cancelar, dar a demisionat după șase luni în urma unei dispute cu privire la consilierii săi, înainte de a face o revenire dramatică în băncile din față ca secretar de stat pentru sănătate în 2021.

S-a născut în Rochdale în 1969 într-o familie de imigranți pakistanezi din prima generație, iar tatăl său a lucrat ca șef de autobuz.

4. Jeremy Hunt

Fostul ministru de Externe a rămas o prezență influentă în Westminster de când a ieșit al doilea după Boris Johnson în competiția pentru conducerea din 2019. A analizat politica guvernamentală pe toată durata pandemiei în calitate de președinte al Comitetului pentru Sănătate al Camerei Comunelor.

Dar dacă va candida din nou la conducerea partidului, el va spera ca membrii partidului să aibă o viziune diferită față de cea de acum trei ani, când a declarat că votul său pentru Remain la referendumul Brexit a fost un obstacol care nu a putut fi depășit.

Fiu al unui amiral, Hunt a făcut avere prin înființarea Hotcourses – un site care a pus în legătură potențiali studenți cu instituții de învățământ.

Deputat pentru South West Surrey din 2005, Hunt s-a alăturat Guvernului în 2010 în calitate de ministru al culturii și a condus, de asemenea, Departamentul de Sănătate.

5. Michael Gove

Secretarul pentru Dezvoltare a mai candidat de două ori pentru funcția de lider conservator și prim-ministru. În 2019, s-a clasat pe locul al treilea, după Boris Johnson și Jeremy Hunt. Dar cea mai cunoscută intervenție a sa în competițiile pentru conducere a avut loc în 2016, în urma referendumului privind UE.

După ce inițial l-a susținut pe colegul său din Leave, Johnson, el și-a retras senzațional sprijinul, spunând „cu reticență” că Johnson nu putea „să asigure conducerea sau să construiască echipa pentru sarcina care îl așteaptă”.

Fostul jurnalist BBC și editorialist al ziarului Times este unul dintre miniștrii cu cea mai lungă vechime în funcție din cabinet.

În 2010 a devenit secretar pentru Educație, iar de atunci a ocupat funcții guvernamentale ca șef de cabinet, secretar pentru justiție, secretar pentru mediu și, cel mai recent, secretar pentru Dezvoltare.

6. Nadhim Zahawi

Actualul cancelar și-a consolidat reputația de om de încredere atunci când a preluat rolul de ministru al Vaccinurilor în timpul pandemiei și a obținut multe merite pentru succesul implementării vaccinurilor în Marea Britanie.

A fost, a spus el, „cea mai importantă slujbă pe care o voi face vreodată” – deși a pregătit terenul pentru o promovare în cabinet ca secretar al Educației.

Născut în Irak în 1967, Zahawi și familia sa au fost nevoiți să fugă atunci când Saddam Hussein a ajuns la putere.

7. Penny Mordaunt

Penny Mordaunt este fostă asistentă de magician, însă are un palmares de realizări extraordinare, scrie BBC. Din punct de vedere politic, ea a scos deja un iepure din pălărie în 2019, când a făcut istorie devenind prima femeie secretar al Apărării din Regatul Unit – o alegere firească pentru o rezervistă din marină care a fost deja ministru al forțelor armate în timpul lui David Cameron.

Dar Mordaunt este probabil cel mai bine cunoscută în afara Westminster-ului pentru apariția sa în emisiunea „Splash!” de la ITV pentru a strânge bani în scopuri caritabile. Deputat pentru Portsmouth North din 2010, Mordaunt este fostă șefă a aripii de tineret a Partidului Conservator și a fost ofițer de presă pentru William Hague când acesta era liderul partidului.

Înainte de a intra în politica de la Westminster, a fost ofițer de presă pentru Kensington and Chelsea Council și pentru Freight Transport Association, când a susținut camionagiii britanici în timpul blocajelor din Franța.

8. Tom Tugendhat

Stilul lui Tom Tugendhat este la polul opus al lui Boris Johnson – un moderat care proiectează pragmatism mai degrabă decât populism, un om al detaliilor care a susținut „Remain” la referendumul din 2016 privind UE.

Pentru aceste atribute, Tugendhat, care a fost ales deputat pentru Tonbridge în 2015, a fost prezentat ani de zile ca un potențial viitor lider al Partidului Conservator.

Perioada în care a ocupat funcția de președinte al influentei Comisii pentru Afaceri Externe din ianuarie 2020 a adăugat greutate la acreditările sale de lider, deoarece a apelat la expertiza sa militară pentru a examina probleme precum influența globală tot mai mare a Chinei.

Întrebat în 2017 dacă și-ar dori să fie prim-ministru, el a spus: „Normal. Am cumpărat un bilet, așa că de ce nu aș vrea să câștig la loterie?”.

9. Ben Wallace

Secretarul Apărării și fost soldat este o figură discretă care a atras tot mai multă atenție de la invazia Rusiei în Ucraina, deoarece Marea Britanie a luat o decizie timpurie de a sprijini Kievul cu arme și instruire.

În pofida opoziției sale față de Brexit, Wallace a condus anterior campania nereușită de leadership a lui Boris Johnson din 2017, înainte de a fi recompensat cu un post în cabinet în 2019.

A servit în Germania, Cipru, Belize și Irlanda de Nord, unde a zădărnicit un efort al IRA de a efectua un atac cu bombă împotriva soldaților britanici.

De asemenea, a fost unul dintre principalii militari implicați în recuperarea trupului prințesei Diana din Paris.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Echipa Europa FM te ține la curent cu cele mai noi informații despre demisia lui Boris Johnson. Urmărește LIVE UPDATE-ul aici:

Boris Johnson își va anunța demisia | LIVE UPDATE