Confidenţialitate

Benzina și motorina, din ce în ce mai scumpe la început de an | AUDIO

Șoferii plătesc cu aproape 20 de bani mai mult pentru un litru de combustibil în comparație cu luna decembrie. În Capitală, în medie, un litru de motorină standard costă acum 6 lei și 23 de bani. Pentru sortimentul premium – în unele benzinării – prețul pentru un litru trece chiar de șapte lei.

În decembrie, sortimentele erau mai ieftine cu 20 de bani. Sunt mai mulți factori care au dus din nou la creșterea prețurilor pentru carburanți, spune analistul economic, Adrian Bența.

„Atât timp cât este cerere, prețul va fi ridicat pentru că există o cerere mare. În momentul în care se va reduce cererea, atunci va scădea și prețul combustibilului. Să nu uităm că cea mai mare componentă din prețul combustibilului este dată de valoare accizelor și a TVA-ului. Probabil sunt undeva între 55 – 60%, în funcție de cât de mare, cât de mic este adaosul comercial al respectivei companii”, a explicat analistul economic, Adrian Bența.

Mai mulți analiști se așteaptă ca șoferii se plătească în următoarele săptămâni și mai mult pentru un plin.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cluj-Napoca: Prețul gazelor ar putea duce la închiderea Teatrului Maghiar. Factura pe ianuarie a crescut de 7 ori față de cea din decembrie | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.