Confidenţialitate

Cluj-Napoca: Prețul gazelor ar putea duce la închiderea Teatrului Maghiar. Factura pe ianuarie a crescut de 7 ori față de cea din decembrie | AUDIO

Prețul gazelor ar putea duce la închiderea multor instituții de cultură din țară. Una dintre acestea este Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, unde factura la gaze pe luna ianuarie a crescut de șapte ori față de cea din decembrie 2021. Managerul instituției cere ajutorul Statului în vederea acordării de subvenții la gaze și electricitate și în domeniul culturii.

Regizorul Tompa Gabor, directorul Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, spune că, până la finele lunii decembrie a anului trecut, instituția achiziționa gaze la un preț de 110 lei/MWh + TVA + acciză.

Contractul pe luna ianuarie, însă, a fost negociat cu furnizorul la un preț de 720 lei/MWh + TVA + acciză, iar prima factură este de numai puțin de 260.000 de lei, valoare care depășește posibilitățile bugetare ale teatrului.

În această situație, explică directorul Teatrului Maghiar clujean, există riscul suspendării activității instituției, mai ales că și factura la energie electrică s-a majorat de peste trei ori față de luna trecută

În urma negocierior purtate, Teatrul Maghiar a semnat un contract de amânare la plată, pentru o lună, dar problemele rămân.

Tompa Gabor a mai precizat că situația de la Cluj este similară în toate instituțiile de cultură din țară, salvarea acestora putând veni doar de la Guvern și de la Ministerul Culturii, cărora li s-a solicitat acordarea de subvenții la facturile de gaze și electricitate și în acest domeniu.

Sursa Foto: Pixabay

Citește și: Statul vrea să ofere câte 3.000 de lei proprietarilor de mașini vechi, pentru a-i convinge să renunțe la acestea | AUDIO

Autor: Sandu Mureșan

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.