Confidenţialitate

Armand Goșu: Rusia se ferește de NATO, dar nimeni din NATO nu va ajuta militar Ucraina dacă este atacată de Rusia | AUDIO

Armand Goșu, expert în spațiul rusesc, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM și a vorbit despre situația în care se află Ucraina în acest moment. Una dintre întrebările cele mai arzătoare din această perioadă este „Cât de aproape” suntem de un război?”. Armand Goșu răspunde la întrebare și face un portret al Rusiei, poziționând-o în acest conflict drept agresor „fără niciun dubiu”. Expertul în spațiul rusesc a mai explicat că Rusia nu negociază dacă nu are un interes, iar o negociere cu Rusia este foarte dificilă. Armand Goșu a mai spus că Rusia se ferește de NATO, însă dacă Ucraina este atacată de Rusia, NATO nu va ajuta militar Ucraina.

„Este ceva foarte serios. Nu am fost niciodată după 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice, atât de aproape de un război. Tensiunea este mult prea mare. Este greu de identificat o soluție pentru a ieși din această tensiune în care, practic, principalul actor – cel care a generat această criză, Putin – să poată da un pas înapoi și în același timp să-și salveze obrazul”, a explicat Armand Goșu la Europa FM.

Armand Goșu: Nu există niciun dubiu că Rusia este agresor

„Nu există niciun dubiu. Ucraina singură nu a mutat tancuri, trupe la granița cu Rusia. Nici nu intenționează să atace Rusia. Occidentul nici el, Occidentul este foarte departe, iar această marotă a propagandei rusești – care spune că NATO se apropie de granițele Rusiei, se pregătește să atace Ucraina – poate fi foarte ușor demontată. NATO, pe tot flancul estic a mutat după 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea și a început războiul în Donbas, în total 8000 de militari: 3000 în Țările Baltice, 4000 în Polonia și aproape 1000 în România. Cine-și poate închipui că NATO cu 8000 de militari poate să atace Rusia, care doar în Crimeea are 30.000 de militari?”, a adăugat expertul în spațiul rusesc.

Armand Goșu: Rușii nu negociază dacă nu au niciun interes. E foarte dificil de negociat cu ei

„Depinde de interesul lor. Este foarte dificil de negociat cu rușii. Americanii au exercițiul negocierii cu rușii de-a lungul Războiului Rece. Rușii nu negociază dacă nu au niciun interes. Rușii negociază doar atâta vreme cât speră că-și pot promova anumite interese prin intermediul negocierilor. În condițiile în care ei cred că negocierile nu-i ajută, atunci le blochează și apelează la alte arme din arsenal: presiuni economice, presiuni politice sau presiuni militare. […] Într-adevăr, cu rușii mai degrabă nu poți negocia, decât să poți. Sunt foarte puține situațiile în care poți negocia cu rușii”, a explicat Armand Goșu.

Armand Goșu: Rusia se ferește de NATO, dar nimeni din NATO nu va sări să ajute militar Ucraina dacă este atacată de Rusia

„Rusia se ferește de NATO, iar NATO nu are nicio obligație juridică formală față de Ucraina pentru că Ucraina nu este stat membru NATO. Dcă Ucraina este ajutată în acest moment de către Occidentali, este ajutată cu arme – i se vând arme – și instructori canadieni sau britanici. Dar nimeni nu va sări să intervină militar în ajutorul Ucrainei dacă Ucraina este atacată de Rusia”, a spus Armand Goșu la Europa FM.

Emisiunea „România în direct” cu Cătălin Striblea și Armand Goșu poate fi urmărită mai jos

Citește și: Mircea Geoană spune că scuturile antirachetă din România și Polonia nu pot face parte dintr-un eventual acord NATO-Rusia | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir