Confidenţialitate

Mircea Geoană spune că scuturile antirachetă din România și Polonia nu pot face parte dintr-un eventual acord NATO-Rusia | AUDIO

După Consiliul NATO – Rusia, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-o conferință de presă că emisarii Kremlinului au ridicat din nou problema scutului antirachetă din România și Polonia.

Iată ce răspuns au primit:

„Aceste forme de apărare antirachetă pe teritoriul României și Poloniei sunt pur defensive, nu sunt intenționate și nu pot opera ca arme ofensive împotriva Federației Ruse și de aceea ele nu vor putea face parte dintr-un astfel de potențial acord. Există, în același timp, o mobilizare importantă de rachete de diverse capabilități, inclusiv de ultimă generație, din partea Federației Ruse, în apropierea teritoriului NATO.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru l-a întrebat pe Mircea Geoană dacă NATO are un plan clar militar de intervenție în cazul în care Rusia va ataca totuși Ucraina, așa cum se teme Kievul:

„La nivel militar și la nivel politic, NATO este întotdeauna pregătită să facă față unor situații neprevăzute, ceea ce numim noi planificare de natură prudentă. Atunci când apar indicii de instabilitate și riscuri de securitate, în mod automat intrăm într-o logică de mai mare prudență și de mai mare vigilență. Evident că nu vrem să ajungem într-o situație în care să prevestim un deznodământ care încă are o șansă de dezescaladare politică și diplomatică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Concluziile Consiliului NATO – Rusia: Discuții dificile, puncte de vedere diferite și menținerea deschisă a dialogului