Confidenţialitate

Concluziile Consiliului NATO – Rusia: Discuții dificile, puncte de vedere diferite și menținerea deschisă a dialogului

La finalul primului Consiliu NATO-Rusia din ultimii trei ani, secretarul general al NATO a explicat că discuțiile au fost dificile, punctele de vedere privind securitatea Europei rămân diferite, dar dialogul cu Moscova rămâne deschis.

Potrivit secretarului general al NATO, Rusia a prezentat celor 30 de aliați cererile formulate în decembrie. Printre solicitări: Ucraina să nu fie primită în NATO, iar Alianța șă-și retragă și să nu mai amplaseze nicio forță în Estul NATO.

Apoi, reprezentanții tuturor statelor membre, inclusiv cel al României, au luat cuvântul, ideea de bază fiind că ce face Rusia la granița cu Ucraina îngrijorează pe toată lumea iar politica sferelor de influență este inacceptabilă.

Jens Stoltenberg a explicat că a transmis din nou Rusiei că doar NATO şi Ucraina pot decide dacă aceasta din urmă devine membră a Alianţei Nord-Atlantice. Apoi, secretarul general al NATO a adăugat:

„Dacă Rusia foloseşte încă o dată forţa contra Ucrainei şi ulterior invadează Ucraina, atunci trebuie să analizăm în mod serios nevoia de a spori suplimentar prezenţa noastră în partea estică a alianţei”, a afirmat el, reiterând faptul că doar NATO şi Ucraina pot decide dacă aceasta din urmă devine membră a Alianţei Nord-Atlantice.

La rândul său, adjunctul secretarului de stat american Wendy Sharman, a avertizat Rusia că s-ar putea să nu poată folosi gazoductul Nord Stream dacp atacă Ucraina.

Darea în folosință a gazoductului prin care cantitățile de gaze rusești livrate Europei s-ar putea dubla a fost blocată pentru moment de Germania.

Discuțiile vor continua la nivelul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Apoi, delegații ruși vor merge la Moscova, de unde aliații așteaptă să vadă dacă Vladimir Putin va accepta noi discuții cu NATO sau nu.

Autor: Anca Grădinaru

Sursa foto: nato.int

Citește și: Boris Johnson și-a cerut scuze pentru petrecerea din lockdown, despre care însă credea că este o reuniune | AUDIO