Confidenţialitate

Zeci de grefieri protestează în fața Parlamentului. Jandarmii susțin că protestul nu este legal

Zeci de grefieri protestează, la această oră, în fața Parlamentului, în timp ce plenul Camerei Deputaților discută despre aborgarea pensiilor de serviciu a magistraților și personalului auxiliar. La fața locului sunt prezenți mai mulți jandarmi care susțin că protestul nu este legal, informează Mediafax.

Grefierii au început să protesteze de la ora 10.00, în fața Curții de Apel București (CAB). Ulterior, ei s-au deplasat de la CAB la Parlament pentru a își arăta nemulțumirea față de inițiativa parlamentarilor.

„Organizațiile sindicale și profesionale care au organizat această formă de protest și federațiile care sunt afiliate vor demara în perioada următoare și alte forme de proteset. Este o primă formă de protest pentru că acum se desfășorară votul și vor urma inclusiv alte forme care vor culmina cu întreruperea ședințelor de judecată. Vor urma și alte proteste, inclusiv un miting în Piața Victoriei mult mai mare cel din 22 martie, în care aceiași guvernanți nu au dorit să stea de vorbă cu delegația noastră”, a explicat unui dintre grefierii prezenți la protest.

Pe de altă parte, protestul grefierilor nu avea acceptul autorităților, motiv pentru care mai mulți jandarmi au fost mobilizați în Piața Constituției.

„Adunarea trebuia declarată. Există un termen de trei zile în care ar fi primit un răsouns de la Primărie, dacă aveau un aviz pozitiv ar fi putut protesta. Nu au declarat acest protest și sunt pasibili să primească amendă”, a explicat un reprezentant al Jandarmeriei.

Peste 6.000 de grefieri din toată țara au ieșit, miercuri, în faţa instanţelor şi a parchetelor, pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care sunt închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată, anunță Sindicatul Grefei Judiciare.

Motivul îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar, conform unui comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD).