Confidenţialitate

Proteste ale grefierilor față de abrogarea pensiilor de serviciu, în marile orașe ale țării

Proteste ale grefierilor față de abrogarea pensiilor de serviciu au loc în toată țara astăzi. Între timp, Camera Deputaților a amânat dezbaterea și votul asupra proiectului privind abrogarea pensiilor speciale. Acestea vor fi reluate, în cel mai bun caz, la începutul lui 2020.â

Protestul a fost anunțat inițial de sindicatul grefierilor, printr-un comunicat de presă din această dimineață. 

“Miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 10:00, peste 6000 de grefieri vor ieși în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care vor fi închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată“, transmiteau grefierii în deschiderea comunicatului.

La Cluj-Napoca, peste 150 de grefieri au protestat, astăzi, față de intenția guvernanților de a le tăia pensiile de serviciu.

Grefierii s-au adunat în holul Palatului de Justiție Cluj, având afișe cu mesaje precum „Protest”, „Salariul grefierilor reprezintă singura sursă de venit” sau „Funcția de grefier este incompatibilă cu orice altă funcție publică”, după care au ieșit în fața instituției, întrerupând activitatea timp de două ore. La protest participă grefieri de la Curtea de Apel Cluj, Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul specializat Cluj și Tribunalul Cluj, conform Mediafax.

Și la Craiova au protestat aproximativ 160 de grefieri și IT-iști de la Tribunalul Dolj și Judecătoria Craiova. Timp de două ore, ei au blocat instanțele, iar arhivele au fost închise.

Grefierii doljeni se declară „siderați” de abrogarea pensiilor de serviciu și spun că vor protesta până când le vor fi rezolvate revendicările.

La Iași, 120 de grefieri au întreupt activitatea, nemulțumiți de abrogarea pensiilor de serviciu. Grefierii de la Curtea de Apel și de la Tribunalul Iași au ieșit cu pancarte pe care era scris: „Justiția nu se poate fără grefieri” și „Avem interdicții și incompatibilități”.

La Constanța au ieșit aproximativ 100 de grefieri pe scările Curții de Apel. Oamenii țin în mâini foi pe care scrie „protest spontan”.

La Ploiești, activitatea Tribunalului Prahova este blocată, după ce grefierii au ieșit în stradă.

La Tribunalul Prahova, toți grefierii, aproximativ 40 de persoane, au decis să se alăture protestului. Oamenii au protestat pașnic și au afișat mesaje precum „grefierii nu au pensie specială, au pensie ocupațională”, „vrem înlăturarea interdicțiilor” sau „grefierii nu pot desfășura alte activități decât didactice”.

La Judecătoria Sinaia, au protestat 15 grefieri. Proteste similare au loc la Focșani, Alba Iulia sau Brașov.