Confidenţialitate

Vot pozitiv în Parlamentul UE pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen

Vot pozitiv în Parlamentul UE pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Decizia finală va fi luată în luna decembrie, de către Consiliul JAI și apoi Consiliul European. Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotriva și 43 de abțineri.

Reacția europarlamentarului Dan Nica: „Consiliul UE trebuie să țină cont de rezoluția votată azi de Parlamentul European”

Liderul Delegației PSD din Parlamentul European a declarat că votul de azi „îndeamnă Consiliul să adopte până la sfârșitul anului 2022 decizia sa privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și în România, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre la începutul anului 2023. Exista unanimitate în Parlament că toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011”.

Victor Negrescu, despre ce trebuie să facă România în următoarele săptămâni

Decizia finală privind intrarea României în spațiul de liberă circulație va fi una politică, în decembrie, iar premierul olandez nu este încă decis să acorde votul României. Mark Routte are nevoie oricum de o aprobare din partea Parlamentului Olandei, iar eurodeputatul Victor Negrescu recomandă liderilor de la București să nu stea cu mâinile în sân în următoarele săptămâni:

„Ar fi oportun pentru țara noastră pentru colegii din Guvern, pentru colegii din Parlamentul României, să fie mai activi în relațiile bilaterale în partenerii cu Olanda, să se bazeze pe acest vot din Parlamentul European și să-i convingă în așa fel încât să fie supus la vot acest lucru în parlamentul olandez. Până în prezent nici nu a existat acest demers, până acum Olanda s-a opus spunând că trebuie un vot în parlament, mă aștept ca demersurile să înceapă pentru că, dacă vrem o aderare în luna decembrie. Cel mai probabil decizia parlamentului olandez trebuie să fie luată în luna noiembrie”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Parlamentul European va vota pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, spune Victor Negrescu, unul dintre inițiatorii rezoluției | AUDIO