Confidenţialitate

Parlamentul European va vota pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, spune Victor Negrescu, unul dintre inițiatorii rezoluției | AUDIO

Parlamentul European votează marți, după ora 13.00, rezoluția cu privire la aderaea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Va fi un vot pozitiv, spune unul dintre inițiatori rezoluției, eurodeputatul Victor Negrescu.

Pentru intrarea țării noastre se vor pronunța inclusiv eurodeputații olandezi, se așteaptă reprezentantul României:

„E un vot important, semnificativ, covârșitor pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Sunt bucuros că inițiativa pe care eu am inițiat-o se transformă astăzi în realitate prin acest mesaj puternic de sprijin pentru țara noastră și mă aștept ca reprezentanții Consiliului să răspundă acestui apel și să avem un vot pozitiv pentru țara noastră în luna decembrie în așa fel încât România să adere la spațiul Schengen. Sper ca eurodeputații din toate statele membre să facă și ei mai departe lobby pentru țara noastră.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dar decizia finală privind intrarea României în spațiul de liberă circulație va fi una politică, în decembrie, iar premierul olandez nu este încă decis să acorde votul României.

Mark Routte are nevoie oricum de o aprobare din partea Parlamentului Olandei, iar eurodeputatul Victor Negrescu recomandă liderilor de la București să nu stea cu mâinile în sân în următoarele săptămâni:

„Ar fi oportun pentru țara noastră pentru colegii din Guvern, pentru colegii din Parlamentul României, să fie mai activi în relațiile bilaterale în partenerii cu Olanda, să se bazeze pe acest vot din Parlamentul European și să-i convingă în așa fel încât să fie supus la vot acest lucru în parlamentul olandez. Până în prezent nici nu a existat acest demers, până acum Olanda s-a opus spunând că trebuie un vot în parlament, mă aștept ca demersurile să înceapă pentru că, dacă vrem o aderare în luna decembrie. Cel mai probabil decizia parlamentului olandez trebuie să fie luată în luna noiembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Lucian Bode, despre intrarea României în Schengen: „Un raport favorabil României va determina votul pozitiv al Olandei, care va primi toate informațiile până la finalul lunii”

Foto: Shutterstock