Confidenţialitate

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și-a început călătoria în estul Europei. Vineri ajunge și în România | AUDIO

Kamala Harris este joi în Polonia, unde printre cele mai disputate subiecte în aceste zile este un eventual transfer al MiG-urilor din Polonia către Ucraina.

Întâlnirile vicepreședintei Kamala Harris cu oficialitățile din Polonia vin în contextul discuțiior despre cum ar putea fi livrate în Ucraina avioane militare care să o ajute să respingă atacul Rusiei.

Polonia are MiG-uri pe care ucrainenii știu să le folosească, problema este că o astfel de livrare ar putea escalada conflictul semnificativ.

Polonia a făcut Statelor Unite o ofertă surprinzătoare, să pună aceste aeronave la dispoziția Washingtonului, prin intermediul unei baze militare americane din Germania, care apoi să le poată direcționa spre Ucraina. Varianta a fost respinsă de Statele Unite și de Germania.

Premierul polonez a spus că orice livrare de avioane de luptă către Ucraina ar trebui făcută în mod comun de țările NATO.

Practic, ce se întâmplă în acest moment este că, deși liderii alianței erau deschiși ideii transferului de avioane, nu au reușit să găsească o variantă prin care mișcarea să nu aibă un risc mare de a duce la o confruntare directă între NATO și Rusia.

Dincolo de aceste discuții, vizita vicepreședintei SUA în Polonia și România vine să asigure suplimentar aliații în contextul agresiunii Rusiei.

Printre teme sunt și modul în care sancțiunile economice la adresa Rusiei vor fi puse în practică și cum poate fi gestionat fluxul de refugiați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Twitter / Kamala Harris

Citește și: Invazia Rusiei în Ucraina arată și dependența UE față de Kremlin. Liderii Uniunii discută la Versailles „suveranitatea europeană” | AUDIO