Confidenţialitate

Invazia Rusiei în Ucraina arată și dependența UE față de Kremlin. Liderii Uniunii discută la Versailles „suveranitatea europeană” | AUDIO

Liderii Uniunii Europene, în summit de criză la Versailles, pentru o Europă unită în faţa războiului. Şefii de stat şi de guvern din blocul comunitar vor încerca, joi și vineri, să pună bazele unei Europe mai suverane după şocul invaziei ruse în Ucraina, care a expus slăbiciunile Uniunii Europene, relatează agenția France Presse, înainte de începerea reuniunii Consiliului European.

Războiul declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina a scos în evidenţă absenţa de capacităţi militare europene, statele membre reducându-şi mult bugetele de apărare după sfârşitul Războiului Rece.

Conflictul a scos la iveală dependenţa extremă a UE faţă de gazul importat din Rusia, fapt care îi limitează capacitatea de acţiune împotriva Moscovei.

„Acest summit este cel al suveranităţii europene”, se arată într-un comunicat transmis de la Palatul Elysée; Franța asigură acum președinția rotativă a Uniunii Europene.

Liderii celor 27 de state membre se vor reuni joi după amiază la Palatul Versailles şi vor începe printr-o discuţie legată de apărare şi energie, înaintea unui dineu de lucru cu privire la Ucraina.

Apoi vor examina proiectul Comisiei Europene de a reduce cu două treimi dependenţa de gaz rusesc încă din acest an, precum şi de a diminua importurile de cărbune şi petrol din Rusia, diversificând furnizorii şi dezvoltând energii alternative cum sunt cele regenerabile sau hidrogenul.

Cele 27 de state ale blocului comunitar nu vor putea impune un embargo complet asupra importurilor lor de hidrocarburi ruseşti, anunța miercuri seară preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene.

În timp ce Washingtonul şi Londra au decis să-şi oprească importurile de gaz şi petrol ruseşti, Uniunea Europeană, mult mai dependentă, nu este pregătită să le urmeze, a transmis Parisul.

Citește și: Războiul din Ucraina a intrat în a treia săptămână. Turcia găzduiește o nouă rundă de negocieri între Kiev și Moscova

Citește și: Criza prețurilor la carburanți: Analiștii economici propun plafonarea, Guvernul nu ia în calcul această opțiune | AUDIO