Confidenţialitate

VERIFICAT DE EUROPA FM | Respectă noul salariu minim Programul de guvernare al Cabinetului Tudose?

Guvernul a mărit la 1900 de lei salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie anul viitor. „Vestea bună”, așa cum a numit-o premierul Mihai Tudose, a fost dată în ședința de Guvern de Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii nu a rezistat tentației de a sublinia că ne aflăm, și de această dată, în fața unei realizări – încă o măsură care respectă întocmai litera Programului de guvernare.

„Avem astăzi pe ordinea de zi Hotărârea de Guvern privitoare la creșterea salariului minim brut garantat în plată, fără adaosuri și alte sporuri, la suma de 1900 de lei care este corespunzător salariului de 1550 de lei pe care îl avem în programul de guvernare plus întoarcerea sarcinii fiscale”, a spus Olguța Vasilescu.

Cum Programul de guvernare ne este prezentat adesea de PSD ca text de căpătâi, am verificat la Europa FM acuratețea comparației făcute de ministrul Muncii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Niciun alt guvern postdecembrist nu și-a urmărit mai hotărât programul votat în Parlament la învestire, observa nu demult președintele PSD, Liviu Dragnea.

E o realitate că guvernele României, o dată instalate la Palatul Victoria, au ignorat angajamentele triumfalsite asumate la momentul validării în Parlament și au luat decizii în funcție de ce au găsit prin ministere. Așa că Executivul premierului Tudose și-a făcut un titlu de glorie din cunoașterea și respectarea acestui program. Nu e așadar o surpriză că Olguța Vasilescu a dorit să insiste asupra acestui detaliu.

Așa cum apare în Monitorul Oficial, programul de guvernare al Cabinetului Tudose prevede, la capilolul „Echitate”, că „Nivelul salariului minim brut în România va fi de 2.000 de lei în 2018. (…) Pentru cei cu studii superioare, nivelul salariului minim brut va fi de 2.300 de lei”.

Cartea de căpătâi a guvernării Tudose nu vorbește așadar de suma de 1.550 de lei menționată de ministrul Muncii. Nici de cea aprobată de guvern, ci de o alta, cu 100 de lei mai mare.

Am verificat același lucru în programul precedentului Cabinet PSD – Guvernul Grindeanu. „Nivelul salariului minim brut în România va fi de 1.550 de lei în 2018. Ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 de lei va fi echivalent cu 1.900 de lei”, se arată în acesta din urmă.

Concluzia este la îndemână. Când vine vorba de salariul minim, Guvernul Tudose guvernează după programul Guvernului Grindeanu. Același Executiv pe care miniștrii înșiși – în marea lor majoritate și parlamentari – l-au dat jos din funcție în iunie, când i-au anulat, practic, și programul de guvernare.

Prin urmare, afirmația ministrului Olguța Vasilescu, cum că noul salariu minim este corespunzător celui din programul de guvernare, este FALSĂ.