Confidenţialitate

Orban: Starea de alertă ne va permite să luăm decizii pentru protejarea cetăţenilor | VIDEO

Premierul declară că măsurile şi restricţiile care vor continua după data de 15 mai, când va expira actuala stare de urgență, sunt necesare pentru a limita răpândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Potrivit lui Ludovic Orban, starea de alertă va permite adoptarea unor măsuri de protejare a populației.

Șeful executivului se arată convins că românii vor respecta restricţiile.

”Preşedintele României a anunţat că, după starea de urgenţă, se va institui, prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, evident cu aprobarea premierului, starea de alertă, în cadrul situaţiei de urgenţă, aşa cum este definită legal. Această stare de alertă permite să luăm decizii care au ca scop apărarea cetăţenilor români de riscul de infectare, care au ca scop diminuarea răspândirii virusului. Sunt convins că cetăţenii români înţeleg necesitatea acestor măsuri care trebuie continuate după data de 15 mai şi că le vor respecta”, a precizat, miercuri, Ludovic Orban.

Deplasarea în afara localităţilor va fi permisă pentru anumite motive, care urmează a fi stabilite.

”În interiorul localităţii va exista libertatea deplină de circulaţie. Încă nu am finalizat criteriul de reglementare aferent deplasării în afara localităţii. Am stabilit că vor fi permise deplasările şi în afara localităţii, dar pentru o categorie de motive pe care noi le considerăm întemeiate, pe care, în momentul în care le vom stabili, le vom prezenta public”, a mai explicat premierul.

Vânătoarea și pescuitul vor fi, de asemenea, permise în timpul stării de alertă.

”Ştiţi foarte bine că preşedintele a anunţat anumite categorii de activităţi care se realizează, printre care este şi pescuitul şi vânătoarea. Este important, pentru vânătoarea de mistreţi, să se dea drumul, pentru că la ora actuală sunt două motive extrem de puternice: pe de o parte răspândirea pestei porcine africane iar pentru limitarea răspândirii acesteia este necesitatea de limitare a populaţiei de mistreţi. Pe de altă parte, este vorba de protejarea culturilor agricole care şi aşa sunt afectate de secetă”, a mai declarat premierul.