Confidenţialitate

Valeriu Gheorghiță: Varianta indiană a Covid-19, descoperită la Brașov, nu este mai rezistentă la vaccinurile actuale| AUDIO

Varianta „indiană” a coronavirusului, găsită într-un focar din Brașov, nu este mai contagioasă, transmite coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Mesajul autorităților rămâne același: vaccinarea e singura soluție pentru a opri răspândirea virusului, iar vaccinurile ne feresc de forme grave ale bolii, chiar în cazul unei infecții cu o noua variantă a Sars Cov 2.

Primul caz de infectare cu noua variantă indiană a coronavirusului a fost depistat în România, Institutul Național de Sănătate Publică anunțând că este vorba despre o variantă diferită de cea carea aprovocat situația dramatică în India.

E vorba de un bărbat de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

Nu sunt motive de îngrijorare, dă asigurări medicul militar, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare:

”De pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă față de vaccinurile actuale, așa încât nu se așteaptă să vorbim de o eficiență substanțial redusă a vaccinurilor. Mesajul rămâne unul foarte clar: de a ne prezenta și de a ne vaccina într-un număr tot mai mare, tocmai pentru a reduce circulația virusului în populație și pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutații”.

În mai multe țări, noile variante de coronavirus sunt responsabile pentru numărul în creștere a cazurilor de Covid. Unii experți sunt îngrijorați că varianta indiană s-ar putea transforma într-un fel de „super mutație” care va continua să se răspândească în întreaga lume.

S-a răspândit deja în cel puțin 17 alte țări, printre care Germania, Belgia, Marea Britanie, Elveția, Australia, Statele Unite, Singapore.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu