Un nou protest anunțat duminică în Piața Victoriei din București

În București, dar și în alte orașe din țară, se anunță a treia zi consecutivă de proteste.

Pe grupurile de Facebook este vehiculată ora 18:00 pentru începerea protestului antiguvernamental din această duminică, însă deja în Piașa Victoriei sunt câteva persoane care au venit de la primele ore ale dimineții pentru a protesta pașnic în fața clădirii Guvernului României.

Protestul antiguvernamental de ieri, 11 august, s-a desfășurat fără incidente majore și cu vizibil mai puține forțe de ordine desfășurate în fața participanților. Zeci de mii de oameni au fost în stradă în mai multe orașe din țară, însă cel mai mare număr de participanți s-a înregistrat în Piața Victoriei din București, estimarea fiind de peste 50.000.

Oamenii au scandat “Demisia”, “Nu vă fie frică, românii se ridică”, “Nu cedăm”, “Jos Guvernul” şi “Demisia, Dăncilă”, dar și mesajul tendențios la adresa PSD care a ajuns număr de înmatriculare controversat, marcaj în Waze, dar și vizibil din avion datorită unui agricultor care a tăiat plantațiile pentru a forma cele două cuvinte.

Vineri au fost însă incidente de stradă fără precedent pentru perioada democratică a României.

452 de persoane au fost rănite vineri noapte la Mitingul Diasporei din Piața Victoriei. 68 au ajuns la spitale dintre care 9 jandarmi și 2 copii, după cum arată bilanțul protestelor violente din Piața Victoriei.

Peste 100.000 de persoane au fost vineri seara în Piața Victoriei din București la ceea ce fusese anunțat drept Mitingul Diasporei.

Într-o intervenție fără precedent pentru protestele din România ultimilor ani, jandarmii au folosit intens gaze lacrimogene ca aerosol, dar și în grenade aruncate spre mulțimea de oameni din fața Guvernului, cât și de pe bulevardele adiacente.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat sâmbătă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestele de vineri seara din Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Într-o conferință de presă, desfășurată sâmbătă dimineața, Jandarmeria s-a apărat și a susținut că a folosit forța doar când a epuizat orice altă cale de restabilire a ordinii publice.

La ora 23:11 jandarmeria a primit ordinul de intervenție de la Prefectul Capitalei. ”Jandarmii au fost loviți cu pietre. Grupul de persoane violente era unul compact și bine organizat, menit să instaleze haosul”, spun jandarmii.

33 de persoane la secții au fost duse  – 8 dosare penale întocmite – 2 în rem pentru fapte, restul pentru ultraj și tulburarea liniștii publice

FOTO: Octav Drăgan

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS