Un membru CSM cere anchetarea procurorului General, Augustin Lazăr, pentru declarațiile privind OUG 13

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii a cerut în ședința de marți anchetarea procurorului General, Augustin Lazăr, după declarațiile sale privind ordonanța 13 de modificare a codurilor penale.

Augustin Lazăr a criticat dur proiectul Guvernului.

Judecătoarea Simona Marcu este cea care a cerut sesizarea Inspecției Judiciare în cazul procurorului General.

Plenul CSM ar urma să voteze dacă va sesiza Inspecția Judiciară pentru cercetarea lui Augustin Lazăr.

Tot plenul CSM cere sesizarea Inspecţiei Judiciare referitor la modul în care DNA a deschis un dosar în cazul ordonanței 13. Dosarul a fost trimis luni la Parchetul General pentru continuarea anchetei.

Tot luni, dar după ce DNA a trimis la Parchetul General dosarul OUG 13, Curtea Constituțională a stabilit că este un conflict juridic între Guvern și Ministerul Public.

Revenind însă la dosarul deschis început de DNA, procurorul Augustin Lazăr a declarat, marţi, că Parchetul General va continua ancheta în acest caz, pentru fapte penale şi persoane concrete cu care a fost sesizat, şi nu va face evaluări ale legalităţii şi oportunităţii actelor adoptate de alte puteri.

“Am văzut decizia Curţii Constituţionale, evident că ea este obligatorie pentru toţi şi, raportat la motive, noi vom continuă ancheta. Fără îndoială că Ministerul Public este sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete şi cu persoane concrete. Prin urmare, Ministerul Public nu va face evaluări ale legalităţii, ale oportunităţii actelor unei alte puteri, ci strict ne cantonăm la aspecte penale care ţin de competenţa Ministerului Public”, a spus Augustin Lazar, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Augustin Lazăr a precizat că ancheta va continua întrucât procurorul este obligat, conform articolului 5 din Codul de procedura penală, să afle adevărul cu referire la persoanele, faptele şi împrejurările în care au fost comise faptele sesizare.

Întrebat dacă procurorii vor cere aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, procurorul general a spus: “Vom vedea ce va face procurorul de caz”.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS