Confidenţialitate

Ultimul drum la cutia milei – drama neștiută a imigranților români din Spania și Italia

Reportaj de Anca Grădinaru

Într-un moment în care întreaga lume vorbește despre drama refugiaților din calea războiului, LUMEA EUROPA FM scoate la lumină o dramă neștiută a românilor refugiați din calea sărăciei: povestea tristă a românilor din Italia și Spania care nu au bani să își îngroape morții.

Românii care nu au cel puțin 4 mii euro pentru a-și îngropa apropiații ajung la mila publică. Trupurile neînsuflețite ale celor dragi rămân cu lunile în morgile spitalelor,  până ce autoritățile locale îi îngroapă în cimitirele lor, din propriile fonduri publice.

Oficial, nimeni nu știe exact câți români au ajuns  în morgile, crematoriile și cimitirele din străinătate, fără ca nimeni să le mai poată plânge la căpătâi. Și asta pentru că autoritățile locale nu țin cont de naționalitatea celor morți atunci când raportează decesele.

Neoficial, sunt mii.

Potrivit datelor comunicate Europa FM de Ministerul de Externe, în Italia și Spania au murit din 2014 până astăzi peste 850 de români, dintre care aproape 300 doar anul acesta. Atenție! Sunt contabilizați doar cei care apelează la ambasadă și la consulate.

Anca Grădinaru a mers atât în Italia cât și Spania pentru a sta de vorbă cu familii îndoliate, cu preoții care săptămânal fac colecte pentru a mai repatria câte un român decedat, dar și cu reprezentanții asociațiilor de români care încearcă să convingă Bucureștiul să intervină.

 

https://soundcloud.com/europafmromania/reportaj-anca-gradinaru-mortii-uitati