Confidenţialitate

Ucraina: Președintele Zelenski convoacă rezerviştii la pregătire

Preşedintele ucrainean a anunţat că nu pregătește o mobilizare generală a forţelor armate ca răspuns la recentele acţiuni agresive ale Rusiei.

Volodimir Zelenski a convocat, totuși, rezerviştii la pregătire.

În timpului unui discurs televizat, liderul de la Kiev a insistat că diplomaţia este în continuare o variantă de soluţionare a crizei actuale.

Totodată, Volodimir Zelenski salutat propunerea Turciei, care s-a oferit să medieze convorbiri între Ucraina şi Rusia.

Alianța Nord-Atlantică a transmis că este pregătită să ofere asistenţă militară suplimentară administrației de la Kiev dacă Rusia va avansa şi mai mult în teritoriul ucrainean, după recunoaștere independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk.

Secretarul general al NATO a acuzat, în schimb, Moscova că tensionează suplimentar situația și a salutat decizia Germaniei de a suspenda proiectul gazoductului Nord Stream 2, prin care urma să se alimenteze direct cu gaz rusesc.

Punctând că forţa de reacţie rapidă este “în alertă” pentru a proteja țările NATO, Jens Stoltenberg consideră că trăim unul dintre cele mai periculoase momente pentru securitatea europeană din ultimele decenii, și a adăugat că nu este târziu ca Rusia să revină la calea diplomației.

Cancelariile lumii au reacționat cu primele sancțiuni după ce Rusia a recunoscut independența separatiștilor din estul Ucrainei.

Pe lista neagră sunt companii, bănci și oligarhi de la Moscova, dar președintele Vladimir Putin lipsește. Explicația ar fi că Occidentul lasă deschisă ușa dialogului diplomatic.

Totuși, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunţat, marți seară, că a decis anularea întâlnirii programate joi, la Geneva, cu omologul rus, Serghei Lavrov.

Președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat că Rusia va fi izolată de la finanțele vestice. Joe Biden susține că, prin atitudinea agresivă, Moscova încalcă dreptul internațional.

“Cine Dumnezeului se crede Vladimir Putin de are impresia că poate stabili noi țări pe un teritoriu care nu-i aparține?”, s-a întrebat liderul de la Casa Albă, care a autorizat transferul de soldaţi americani în statele baltice Lituania, Estonia şi Letonia, dacă Rusia nu își retrage trupele din Belarus.

Uniunea Europeană va sancţiona toţi deputaţii ruşi care au votat recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk. Activele internaţionale deținute de cei 351 de membri ai Dumei de Stat vor fi blocate şi aceștia nu vor mai avea drept de călătorie în blocul comunitar.