Confidenţialitate

Tramvaie colorate – un proiect artistic la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca a intrat astăzi în circulație un tramvai pictat de doi artiști stradali, în cadrul proiectului “tramvaie colorate”, câștigat la Com’on Cluj 2016 de cei doi artiști împreună cu Muzeul Pietonilor, tot din Cluj.

Tinerii artiști propun să transforme prin artă tramvaielor vechi din Cluj-Napoca. Practic, ei transformă tramvaiele într-o galerie pe roți.

Inițiativa face, astfel, creația artistică accesibilă pentru un public foarte larg datorită traseului parcurs de tramvaie zilnic.

Corina Monea, sau Ocu, pe numele său de artistă, a declarat că ideea pictării tramvaiului a plecat din dorința de a aduce arta mai aproape de oameni.

”Tramvaiul colorat face parte dintr-un proiect pe care noi îl mai numim şi <Galeria de artă pe roţi>. Ideea a plecat de la dorinţa de a aduce arta mai aproape de oameni, de comunităţile de orice fel. Consider că arta e o necesitate, nu e un lux şi este nevoie de artă în orice spaţiu public. În primul rând avem tramvaiele acestea vechi pe care le putem reînnoi, asta era ideea, să reîmprospătăm atmosfera oraşului. Tramvaiele sunt un mediu foarte bun de a pune artă, datorită traseului şi faptului că străbat oraşul”, a spus aceasta.

Artista a adăugat că, prin modelul pictat, nu a dorit ceva concret, care să seteze oamenii doar pe o anumită idee, ci a vrut să lase mintea privitorului ”liberă şi creativă”.
”E un fel de exerciţiu creativ pentru oameni şi practic, pe stradă, când vezi lucrarea, încerci să o interpretezi vrând-nevrând. Şi atunci îţi iei mintea de la tot felul de alte probleme zilnice”, a explicat Ocu.

Pictarea tramvaiului, care are o vechime de 50 de ani, a durat cinci zile, acesta fiind pregătit și chituit în prealabil de către angajații CTP Cluj-Napoca.