Confidenţialitate

Un român face parte din echipa de producție a miniseriei „Shogun”. Cum a ajuns Andrei Chifan să lucreze la realizarea celebrului serial | VIDEO

Un român este în echipa de producție a serialului „Shogun”, lansat recent pe o cunoscută platformă de streaming. Andrei Chifan a fost invitatul lui Denis Ciulinaru în emisiunea „Drum cu prioritate” la Europa FM. Andrei Chifan lucrează în prezent ca director tehnic de imagine digitală și efecte vizuale, a colaborat cu o serie de studiouri din întreaga lume și a avut șansa să lucreze la producții mari. În ultimul deceniu, a ocupat diverse roluri din domenii de post-producție, iar în perioada ianuarie-iunie 2023 a lucrat la miniseria „Shogun”, pentru care a creat lumina 3D pentru mai multe secvențe. În septembrie-octombrie, Andrei Chifan a lucrat la o reclamă în care joacă Christina Aguilera. Spre finalul anului, el a contribuit la două filme science-fiction, care for fi anunțate oficial în curând.

Andrei Chifan: „Creditul pe numele meu nu apare în primul episod, de exemplu, deși am lucrat la el” 

Denis Ciulinaru: Cum ai ajuns să lucrezi în domeniul ăsta?

Andrei Chifan: „Eu am început prin cu totul alt drum. Am început în biologie. Mi-a plăcut foarte mult să fac research (n.r.- cercetare) și în timpul liceului am descoperit fotografia, chitara, muzica, ingineria de sunet”.

Denis Ciulinaru: Deci, latura artistică, să zicem.

Andrei Chifan: „Da, latura artistică, exact. Și, prin intermediul unui concurs Infomatrix, ținut în București, la Universitatea Lumina am realizat că îmi place să produc scurtmetraje, filme, să mă ocup de editare și, în scurt timp, mi-am dezvoltat latura asta de pasiune pentru film până când am zis: ok, vreau să fac efecte speciale în particular”.

Denis Ciulinaru: Citeam CV-ul tău. Sunt acolo soft-uri pe care tu le utilizezi. Hai să vedem, cum ai ajuns să lucrezi pentru super producția „Shogun”? Tu te-ai ocupat de lumina asta 3D pentru anumite secvențe din 5 episoade, dacă am numărat bine, nu? 4 sau 5 din cele 10 câte sunt cu totul.

Andrei Chifan: „Așa am estimat eu, pentru că pe IMBD eu apar pe fiecare episod, dar cu siguranță, după editare, poate s-au schimbat anumite lucruri. Creditul pe numele meu nu apare în primul episod, de exemplu, deși am lucrat la el. Nu e nicio problemă. Se-ntâmplă foarte des asta. Dar m-am uitat la episod, mi-a plăcut foarte mult. M-am bucurat că e munca mea acolo”.

Denis Ciulinaru: Ți-ai găsit creația acolo, da?

Andrei Chifan: „Da. Din episodul 2 încolo s-ar putea să apar, poate chiar până la final, nici nu știu sincer. Urmează să vedem”.

Andrei Chifan: Pentru „Shogun” m-am ocupat de modul în care pică lumina pe obiectele 3D

Denis Ciulinaru: Ce lucrezi mai precis? Se filmează niște cadre, nu? După care tu te ocupi un pic, te joci un pic cu ele, nu? Cu lumina, cu poziționarea lor pe peliculă – toată chestiunea asta făcută pe soft?

Andrei Chifan: „De-a lungul timpului, am realizat că, pe lângă compozitare – ceea ce înseamnă photoshop pentru film – îmi place să mă ocup de layout (n.r. – aspect) 3D și „brandare” sau simulare. Dar pentru o producție de genul ăsta, cu foarte mulți…”

Denis Ciulinaru: Actori, decoruri…

Andrei Chifan: „Exact. Și artiști, și departamente. Eu fac un mic lucru în toată orchestra. Pentru Shogun m-am ocupat de „randarea” unor… „randare” ce înseamnă? Să lași calculatorul să calculeze cum pică lumina pe obiectele 3D”. Au fost scene în care am pus, de exemplu, doi sori în două direcții diferite doar ca să arate bine lumina pe o navă care plutește pe apă”.

Denis Ciulinaru: Ce tare! Erasmus, celebra Erasmus. Cum te-au ales să lucrezi? Știi, noi ne întrebăm. Că, de fiecare dată, privim zona asta geografică în care ne aflăm și, de multe ori, avem impresia că e greu să ajungi acolo, în cetatea filmului, ce, se uită ei la oameni de la noi? Au alții mai buni. E pe pile? Știi, tot auzim scenarii de genul ăsta. La tine s-a întâmplat firesc. Mi-ai zis că în urma unui interviu dintr-o listă destul de lungă de opțiuni pe care le aveau.

Andrei Chifan: „Da, e o ecuație destul de complexă. Contează experiența omului… momentul în care se face angajarea este foarte important. Eu tocmai ce terminam un contract din Spania, cei din Irlanda căutau la rândul lor niște directori tehnici pe partea de lumină, deci, cumva eu m-am potrivit, pentru că știam să fac și mai multe lucruri…”

Denis Ciulinaru: Deci a contat și portofoliul avut.

Andrei Chifan: „Da. Știam să fac inclusiv programare, a trebuit să lucrez la niște instrumente pe care și alte studiouri le-au folosit, dar au fost create la noi”.

Andrei Chifan: „Anumite elemente sunt construite pe set, actorii interacționează cu ele”

Denis Ciulinaru: Te-ai deplasat acolo, pe platourile de filmare din… cred că Vancouver sau unde a fost filmat?

Andrei Chifan: „Exact. Din păcate nu ține de meseria mea să fiu pe platou. Dar da, a fost filmat în Vancouver, arată ca Japonia, este incredibil”.

Denis Ciulinaru: Senzațional arată tot decorul ăla. Ideea e că aproape toate obiectele care apar acolo există fizic. Adică voi, cei care vă ocupați de imagine faceți doar aceste corecții – de lumină, de poziționare, rotire cadre și așa mai departe, dar obiectele sunt reale.

Andrei Chifan: „O parte din ele sunt reale. Multe nu sunt. Dau exemplul unei nave. Anumite elemente sunt construite pe set, actorii interacționează cu ele, dar restul corabiei se adaugă pe calculator”.

Andrei Chifan: „Tinerii să nu se teamă de inteligența artificială. Oamenii fac lucruri importante încă”

Denis Ciulinaru: Incredibil. Ce le spui tinerilor foarte talentați pe care țara asta îi are și care ar vrea să între într-o astfel de zonă de lucru?

Andrei Chifan: „Să nu se teamă de AI (n.r. – inteligența artificială). Pentru că e nevoie de oameni și oamenii fac lucruri importante încă”.

Denis Ciulinaru: A, să nu se teamă că inteligența artificială ne va lua locul. La asta te refereai.

Andrei Chifan: „Nu ne va lua locul. În viitorul apropiat noi vom folosi AI să ne mișcăm mai repede, să facem mai multe lucruri într-o zi, dar cam atât. Asta-i situația. Oamenii care vor să înceapă să lucreze în domeniu au la dispoziție resurse pe Internet. Este incredibil de multă informație acolo”.

Andrei Chifan: În reclama în care apare Christina Aguilera am lucrat pe efectele speciale 

Denis Ciulinaru: Cu Christina Aguilera cum a fost și cu reclama la care ai lucrat?

Andrei Chifan: „Am fost contactat de o companie de publicitate și film din Praga. M-au întrebat dacă pot să îi ajut pe un proiect și am zis da. Am lucrat pe efectele speciale ale unei reclame”.

Denis Ciulinaru: În care apare Christina Aguilera. Și înțeleg că tu ai fost „vinovatul” atunci când amplitudinea vocii ei ajunge să spargă nu știu ce obiect.

Andrei Chifan: „A fost un candelabru imens și eu am lucrat procedural, într-un mod în care el se poate distruge”.

Denis Ciulinaru: Practic, el nu s-a spart. S-a spart numai virtual.

Andrei Chifan: „Da, el nu a existat deloc, niciodată”.

Urmărește întreaga emisiune „Drum cu prioritate” aici:

Sursa foto: Andrei Chifan

Citește și: Prima misiune de salvare cu un avion SMURD Learjet 75, efectuată pentru transportarea unui bărbat cu arsuri de la București la Timișoara | VIDEO