Confidenţialitate

Rareș Beșliu, primul fotograf român care va documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord

Rareș Beșliu este primul fotograf român care va ajunge la Polul Nord pentru a documenta artistic natura și viața sălbatică. Proiectul fotografic se numește La NORD de cuvinte și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie 2023, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

Obiectivul principal al proiectului este de a contribui la educația românilor și de a-i îndemna să ia măsuri pentru atenuarea efectelor schimbării climatice. „La NORD de cuvinte” înseamnă dincolo de cuvinte, acolo unde fotografia este cea care vorbește, dar, mai ales, este sintagma ce îndeamnă la acțiune.

La NORD de cuvinte” este despre frumusețea naturii așa cum o găsim astăzi și cum am vrea să arate și peste sute de ani. Proiectul nu prezintă tragicul, ci arată lumii albul arctic într-o notă optimistă, plină de emoție și speranță. Fotografiile vor spune povestea tuturor viețuitoarelor, pornind de la urși polari și continuând cu alte animale arctice (vulpea polară, foca, morsa etc), dar mai ales cu cele din România. Ele vor fi cele care dau glas proiectului și ale căror imagini vor fi însoțite de mesaje cu sfaturi de sustenabilitate.

Rareș Beșliu a stat de vorbă cu Radu Constantinescu, pe Drum cu Prioritate, despre expedițiile pe care urmează să le realizeze:

● În Arhipelagul Svalbard se găsesc atât cea mai nordică așezare din lume locuită permanent (Longyearbyen), cât și aproximativ 3000 de urși polari. În 2022 a fost înregistrată acolo temperatura record de 21,9 grade Celsius.
● Groenlanda este cea mai mare insulă din lume și a doua cea mai mare calotă glaciară din lume (după Antarctica), 80% din ea fiind ghețar.
● Arhipelagul Arctic Canadian este locul unde trăiesc două treimi din întreaga populație de urși polari. Din cauza încălzirii globale, aceștia au ajuns să se împerecheze cu urșii grizzly.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.