Confidenţialitate

Traian Băsescu, acuzat oficial de spălare de bani

Traian Băsescu este acuzat oficial de spălare de bani.

Fostul președinte e bănuit că în perioada octombrie 2000-mai 2005 a încheiat, în mod presupus ilegal, mai multe contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile.

Traian Băsescu a dat astăzi explicații în fața procurorilor de la Parchetul General timp de aproximativ o oră.

Dosarul în care este vizat Traian Băsescu a fost deschis în urma a două sesizări:  una a Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și o alta a Grupului de Investigații Politice, condus de Mugur Ciuvică.

Potrivit procurorilor, în august 2000, Traian Băsescu a cumpărat un imobil din Aleea Privighetorilor pentru care a plătit aproape 1 milion și jumătate de lei în numerar. Proveniența banilor nu a fost justificată, spun anchetatorii.

La aceeaşi dată, în același birou notarial, omul de afaceri Costel Căşuneanu a cumpărat o suprafaţă egală de teren situată la aceeaşi adresă, pentru care a plătit un preţ de 3 ori mai mare, respectiv preţul pieţei.

În octombrie 2002, fostul președinte i-a vândut suprafața cumnatei lui Costel Căşuneanu, cu 12 milioane de lei.

O parte din suma obţinută ar fi fost transferată apoi în contul fiicei sale, Ioana Băsescu.

O altă tranzacție presupus ilegală se referă la un imobil situat în șoseaua București-Ploiești, cumpărat de soții Băsescu cu 280 de mii de dolari.

Nici de această dată, proveniența sumei nu a putut fi justificată, întrucât din conturile familiei nu au fost retrași bani – după cum notează procurorii.

Și acest  imobil a fost donat câteva zile mai târziu Ioanei Băsescu.