Confidenţialitate

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile, celebrat pe 1 ianuarie

Sfântul Vasile cel Mare este celebrat pe 1 ianuarie, zi în care mulți români își sărbătoresc onomastica. Însă, există o serie de tradiții și obiceiuri pe care încă le păstrează foarte mulâi dintre credincioși pentru a marca această sărbătoare religioasă.

  • Credincioșii participă la slujbe speciale în biserică dedicate Sfântului Vasile cel Mare.
  • În unele regiuni, tradiția colindatului se extinde și în perioada sărbătorii de Anul Nou și a Sfântului Vasile. Grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă colindând, cântând melodii speciale dedicate sărbătorii și primind în schimb colăcei, bani sau alte daruri.
  • Există anumite mâncăruri sau deserturi asociate cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Un exemplu este „coliva” sau „colăceii lui Vasile”, un desert tradițional făcut din grâu fiert, nuci, miere și alte ingrediente care este pregătit și distribuit în această zi.
  • În unele regiuni, există obiceiuri specifice legate de această sărbătoare. Acestea pot include dansuri populare, procesiuni sau reprezentări teatrale care comemorează viața și activitatea Sfântului Vasile.
  • Pentru persoanele care poartă numele Vasile sau Vasilica, sărbătoarea Sfântului Vasile este o ocazie deosebită. Acești oameni sunt sărbătoriți de către familie și prieteni, primesc urări de bine și, uneori, cadouri speciale în această zi.
  • Ziua Sfântului Vasile este considerată și o oportunitate de a practica generozitatea și de a face acte de caritate. Unii oameni donează alimente sau bani celor nevoiași în memoria sfântului care a fost cunoscut pentru faptele sale de caritate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Păzitor de duhuri rele, Sfântul Vasile este prăznuit la 1 ianuarie