Confidenţialitate

Turcia anunță că susține candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO | AUDIO

Vesti proaste pentru Klaus Iohannis: Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, anunta agenţia olandeză de presă ANP, citând diplomaţi ai Aliantei. Turcia era unul din cele patru state membre ale Alianţei care nu îşi anunţaseră încă sprijinul pentru Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg. Contracandidatul lui Rutte, Klaus Iohannis, e sustinut doar de Ungara si Slovacia.  

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan si Mark Rutte au sustinut vineri la Ankara o conferintă de presa comună, iar Erdogan a declarat că speră ca următorul secretar general al NATO să facă o prioritate din lupta cu organizaţiile teroriste, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Erdogan mai așteaptă și eliminarea sancţiunilor și restricţiilor din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor.

Membri NATO precum Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat deja că îl susţin pe Mark Rutte, în timp ce pe Klaus Iohannis îl susțin public doar Robert Fico din Slovacia și Viktor Orban din Ungaria.

Polonia nu a anunțat încă sustinerea pentru Rutte, dar nici nu s-a plasat de partea lui Klaus Iohannis. Alegerea unui nou secretar general NATO se face prin consens. Succesorul lui Jens Stoltenberg ar trebui anunțat la summitul NATO din iulie, de la Washington.

Sursa foto: X / Recep Tayyip Erdogan

Citește și: Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pentru TAROM, în valoare de peste 95 de milioane de euro | AUDIO