Confidenţialitate

Terapia în camera hiperbarică, pentru recuperarea pacienților COVID-19, nu este un tratament autorizat de ministerul Sănătății | AUDIO

Terapia cu ajutorul camerei hiperbarice nu a fost inclusă în protocolul ministerului Sănătății ca tratament pentru recuperarea pacienților COVID-19. Specialiștii consideră periculoasă promovarea agresivă a acestui gen de terapie neautorizată. Reacția ministerului vine după ce o anchetă este în desfășurare privind moartea artistului Petrică Mîțu Stoian, decedat după ce a început un tratament în camera hiperbarică a unei clinici private. Direcția de Sănătate Publică Caraș – Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul.

Autoritățile din Caraș-Severin s-au sesizat după ce artistul Petrică Mîțu Stoian și-a pierdut viața. În recuperare, după ce a fost bolnav de COVID-19, artistul se internase în clinica privată cu o zi înainte să moară. Acolo a avut doar o ședință-test de terapie hiperbară, potrivit conducerii clinicii. Artistului i s-a făcut însă rău, și a fost dus cu ambulanța la Spitalul de Urgență din Reșița, dar medicii nu l-au mai putut salva.

Direcția de Sănătate Publică din județ verifică dacă s-au respectat procedurile înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbarică.

De altfel, ministerul Sănătății precizează că nu a aprobat tratamentul în cameră hiperbarică pentru cei care se recuperează după infecția cu SARS-CoV-2, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19.

Însă clinici private își fac reclamă subliniind eficiența acestui tratament, neautorizat în țara noastră. Într-o cameră hiperbarică se livrează oxigen la o presiune mult mai mare, și de aceea există indicații clare în ce cazuri medicale poate fi folosită.

Specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră „periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigeno-terapiei hiperbare. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, neurologice”, precizează ministerul.

Sursa foto: Unsplash / Marcelo Leal

Citește și: Secția de boli infecțioase a spitalului Ploiești unde a izbucnit incendiu nu avea autorizație ISU

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.