Confidenţialitate

Teodor Atanasiu: Am primit răspuns ”oral” de la șeful SRI că Dan Condrea nu a fost filat

Senatorul PNL Teodor Atanasiu, membru în Comisia pentru controlul SRI, a declarat că directorul SRI, Eduard Hellvig, le-a spus ”oral” membrilor comisiei că serviciul nu l-a filat pe Dan Condrea. Liberalul a adăugat că aşteaptă şi un răspuns scris din partea instituţiei.

Comisia parlamentară a cerut Serviciului Român de Informaţii explicații privind modul în care a comunicat cu instituţiile statului, în momentul în care strângea documente în cazul dezinfectanţilor Hexi Pharma.

Întrebat dacă SRI l-a filat pe Dan Condrea, Teodor Atanasiu a spus: ”Am întrebat şi am primit un răspuns oral de la şeful SRI, că nu, acum am cerut şi în scris, pentru liniştea membrilor comisiei”.

”Cazul este foarte clar, împărţit în două chestiuni distincte: cazul Hexi Pharma, cu ce s-a întâmplat, şi informările pe care SRI le-a făcut instituţiilor abilitate, şi doi, moartea patronului Hexi Pharma care este cu totul alt subiect şi nu are nicio legătură cu SRI”, a mai declarat Teodor Atanasiu.

Așadar, membrii comisiei pentru controlul SRI vor să afle dacă Dan Condrea a fost sau nu filat de SRI. Sunt voci care susțin cu certitudine că acesta era urmărit de Serviciu.  

Întrebat dacă Serviciul Român de Informații ar fi putut să îl fileze pe patronul Hexi Pharma, senatorul UDMR Verestoy Attila a amintit de decizia Curții Constituționale, care interzice SRI să facă interceptări sau filaje dacă nu țin de siguranța națională.

”SRI este interzis să participe la aceste acţiuni ale procuraturii sau poliţiei”, a mai spus senatorul UDMR.

Sebastian Ghiță, și el membru al Comisiei SRI, susține contrariul.

”Dacă acest caz nu a fost considerat un caz de siguranță națională, haideți să vedem ce este un caz de siguranță națională. Aici nu mă poate convinge nimeni că în România, un om, aflat și într-o atenție mediatică, nu a avut măsuri de filaj, nu a fost ascultat, înregistrat.”, a declarat Sebastian Ghiță.