Confidenţialitate

Temperatura apelor oceanice a atins cel mai mare nivel de când se fac măsurători, avertizează experții

Oceanele lumii au fost anul trecut mai calde ca niciodată. Printre principalele cauze, gazele cu efect de seră rezultate în urma activității umane. Temperaturile de la suprafața mării au o influență majoră asupra vremii din întreaga lume.

Oceanele mai calde agravează fenomenele meteo extreme, ducând la uragane și taifunuri mai intense și la mai multă umiditate în aer, ceea ce aduce ploi mai puternice și inundații, scrie The Guardian.

Acum, temperatura apelor oceanice a atins cel mai mare nivel de când se fac măsurători, din 1940, dar experții avertizează că valorile actuale sunt la maximul ultimilor o mie de ani, iar creșterea e mai accelerată decât oricând în ultimii 2.000 de ani.

Un raport publicat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite arată că fenomenele meteo extreme de anul trecut, de exemplu ploile care au provocat inundații devastatoare din Ciad, Niger și Nigeria, sunt rezultatul crizei climatice.

90% din căldura cauzată de gazele cu efect de seră este absorbită de oceane, iar anul trecut aceasta a fost cu mult mai mare decât în 2021, echivalentă cu 40 de uscătoare de păr folosite zilnic, timp de 24 de ore, de fiecare persoană din cele 8 miliarde de pe planetă, explică cercetătorii.

Foto: Shutterstock

Citește și: Misterul betonului folosit în Roma Antică a fost descifrat. Secretul inginerilor romani de a face clădirile să reziste mii de ani