Confidenţialitate

Analiză a calității aerului în București: 5 luni de studiu arată zonele care înregistrează cele mai mari valori de dioxid de azot | AUDIO

Calitatea aerului în Bucureşti: Zona Calea Victoriei-Cercul Militar Național înregistrează cele mai mari valori ale nivelului de dioxid de azot, arată rezultatele unei monitorizări de 5 luni în 21 de locaţii din Capitală. Până și pe străzile lăturalnice concentrațiile de dioxid de azot depăşesc recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru protejarea sănătăţii oamenilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Calitatea aerului a fost analizată din mai până în octombrie 2023 cu analizoare fixe, iar indicativii au fost studiaţi în fiecare lună de un laborator din Elveţia.

În proiect au fost implicate 4 organizații de mediu, una fiind din Germania.

Concluziile cercetării

6 locaţii au depăşit media anuală legală, de 40 micrograme/mc, toate – situate pe artere importante, pe care oamenii le tranzitează intens zi de zi.

E vorba de zona Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”, cea a celui mare mare mall din Cotroceni, Calea 13 Septembrie, Grădiniţa 205 din Ferentari, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” şi Universitate.

Majoritatea depăşirilor concentraţiilor de NO2 au loc pe arterele mari tranzitate intens de maşini, şi de pietoni, dar s-au înregistrat depăşiri şi pe străzile secundare în zonele dintre blocuri, semn că poluarea provocată de maşini este generalizată în oraş.

NO2 provoacă în special afecţiuni respiratorii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise, descoperite în cazul a câtorva verdețuri de sezon cumpărate de români | AUDIO