Confidenţialitate

Misterul betonului folosit în Roma Antică a fost descifrat. Secretul inginerilor romani de a face clădirile să reziste mii de ani

Construcțiile grandioase ale Romei Antice au supraviețuit timp de mii de ani, o mărturie a priceperii inginerilor de atunci. Acum, oamenii de știință anunță că au descifrat misterul durabilității betonului folosit de romani.

Clădiri uriașe precum Panteonul, care are cea mai mare cupolă fără armătură din lume și Colosseumul au rezistat peste 2.000 de ani datorită materialelor de construcție folosite de romani.

Betonul lor, în multe cazuri, s-a dovedit a fi mai durabil decât echivalentul său modern, care se poate deteriora în câteva decenii, scrie CNN.

O echipă de cercetători din Statele Unite, Italia și Elveția a analizat mostre de beton vechi de două milenii și anunță că a descoperit ingredientul misterios care le-a permis romanilor să facă betonul atât de durabil.

Bucățelele albe descoperite în ziduri, considerate până acum o neglijență din partea costructorilor romani care nu ar fi amestecat bine mortarul, sunt în realitate bucăți de var nestins (oxid de calciu) care erau puse intenționat.

Acestea le conferă zidurilor capacitatea de a-și repara fisurile apărute în timp datorită reacției chimice dintre oxidul de calciu și apă.

Un alt studiu, din 2017, a explicat misterul rezistenței digurilor și porturilor romane: reacția apei de mare cu cenușa vulcanică și cu varul nestins.

Foto: Shutterstock

Citește și: Rolls-Royce a avut în 2022 cele mai mari vânzări din istoria companiei. Și alte branduri de lux au avut mare succes la vânzarea autoturismelor