Confidenţialitate

Surse: Comisia Europeană nu aprobă renegocierea PNRR | AUDIO

Comisia Europeană nu este de acord cu renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, plan ce a fost aprobat deja în luna septembrie și prin care România poate atrage peste 29 de miliarde de euro pentru investiții și reforme. Surse apropiate negocierilor PNRR au confirmat această informație pentru Europa FM. În ultimele săptămâni, PSD a anunțat că după ce va prelua o parte din guvernare, alături de PNL, va încerca să modifice PNRR-ul României.

La acest moment, PNRR-ul ar fi trebuit să fie deja implementat la noi, dacă proiectele pentru care am cerut bani ar fi gata și ar avea cine să le pună în practică.

Mai mult, Ministerul Finanțelor ar putea cere deja prima tranșă de bani de la Comisia Europeană, 3 miliarde de euro. Dar politicienii de la PSD, care negociază cu PNL, să preia o parte din guvernare vor să modifice acest plan.

Mai ales la capitolul reforme, spune liderul social democrat Marcel Ciolacu: „Am vrut să-l optimizăm. În PNRR sunt prinse niște reforme și vedem cu ce soluții venim ca acele reforme să fie în continuare prinse; și o descentralizare a PNRR-ului de implementare în România”.

Europarlamentarul Renew Europe Dragoș Pâslaru a reacționat vehement la planul PSD: „PNRR nu se schimbă fiindcă se schimbă guvernul. Angajamentul cu privire la PNRR nu este al unui guvern, ci al României ca stat membru”.

El a adăugat că potrivit Comisiei Europene, PNRR poate fi modificat în cazuri de dezastre naturale, iar dacă s-ar dori ajustări, atunci ar trebui reluat tot procesul de analiză al Comisiei, de aprobare, apoi de validare a Consiliului UE.

„Pierdem timp cu idei toxice. Orice zi de întârziere în implementarea PNRR deja aprobat ne îndepărtează de șansa de a moderniza România!”, a conchis eurodeputatul Dragoș Pâslaru.

Citește și: Medicamentul AstraZeneca, pe bază de anticorpi COVID-19, are o eficacitate de 83% în a preveni infectările | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.