Confidenţialitate

Steagul României, fluturat de un protestatar în fața Capitoliului VIDEO

La protestele din fața Capitol Hill, un participant a fost surprins de camerele NBC News fluturând steagul Revoluției Române din 1989.

Congresul american ar trebui să confirme rezultatul alegerilor miercuri, iar Joe Biden să fie inaugurat ca preşedinte pe 20 ianuarie. Doar că evenimentele au degenerat în ceea ce este o premieră pentru democrația americană.

Sunt imagini șocante transmise de posturile de televiziune americane și agențiile de știri internaționale.

Gaze lacrimogene au fost folosite în rotonda Capitoliului din Washington, după pătrunderea în clădire a susţinătorilor preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, iar aleşii au primit ordin să-şi pună măşti de gaz, după cum relatează unii dintre ei pe rețelele sociale.

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a declarat starea de urgenţă în faţa haosului generalizat, cu mii de protestatari pe străzile capitalei federale. Garda Națională este așteptată să restabilească ordinea la Capitoliu.

Preşedintele în exerciţiu, Donald J. Trump  a contestat rezultatele din mai multe state, reclamând fraude, dar nu a avut câştig de cauză în justiţie. 60 de contestaţii i-au fost respinse.

”Știu că suferiți, ne-au furat victoria (…), dar e timpul să mergeți acasă”, spune Donald Trump în înregistrarea video postată pe rețelele sociale și transmisă de posturile de televiziune.

”Trebuie să avem pace, trebuie să ca legea să fie respectată. Nu vrem ca cineva să fie rănit. (…) Este o perioadă grea, nu s-a mai întâmplat să ne ia victoria așa cum ne-au luat-o acum, cum mi-au luat-o mie, cum v-au luat-o vouă”, spune Donald Trump în mesajul video transmis după escaladarea violențelor.

Îaninte de mesajul lui Trump, Joe Biden, președintele ales, s-a adresat, în direct, americanilor. Joe Biden denunță un „asalt fără precedent asupra democrației” și subliniază că evenimentele de miercuri sunt fără precedent pentru democrația americană.

Transmisia video în care a fost surprins steagul (-1:56:33)

https://youtu.be/wLRNBYIdrMg

FOTO: Captură NBC News