Confidenţialitate

SRI anunță că spitalele vizate sunt din București, Huși, Dorohoi și Alba Iulia – AUDIO

Atac cibernetic asupra spitalelor din România: 4 unități medicale sunt afectate. Serviciul Român de Informații anunță că spitalele vizate sunt din București, Huși, Dorohoi și  Alba Iulia. Internări, analize și alte operațiuni se desfășoară cu greutate.

SRI a trimis echipe la spitale. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, spune pentru Europa FM că niciun spital nu are program de protecție informatică – un antivirus ar fi fost suficient:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, mai spune SRI.

Întrebat de Europa FM de ce instituţiile publice atacate nu au sisteme antivirus, purtătorul de cuvânt al SRI, Oficiu Marincea, a declarat că atâta vreme cât nu există o lege care să oblige luarea măsurilor de protecţie cibernetică, instituţia nu poate face decât recomandări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-o declarație în exclusivitate pentru Europa FM, ministrul Sănătății vorbea despre 5 unități medicale.
Între timp, Sorina Pintea a făcut mai multe precizări pe această temă.

„În cursul zilei de ieri, am primit o informare de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică care a identificat în ultima perioadă o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens ne-au fost transmise niște recomandări pe care noi cu celeritate le-am transmis direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor din subordine spre a fi transmise toturor spitalelor de pe teritoriul României. În acest context, Centrul Național de Răspuns atrăgea atenția pentru dispunerea unor măsuri și anume: deschiderea fișierelor doar în situația cunoașterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din online, existența unui backup al fișierelor, dispozitivele utilizate să fie updatate și să aibă instalate soluții de securitate și raportarea urgentă a acestor incidente.”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a precizat și că pacienții sunt afectați de acest atac: „În primul rând, documentele din spital sunt eliberate dintr-un sistem informatic care, dacă este blocat, îngreunează activitatea de internare, de eliberare a rețetelor. Pierderea datelor ar fi o problemă majoră, de neconceput”.