Confidenţialitate

Specialiştii români vor putea începe măsurătorile pe Canalul Bîstroe din 15 martie, au decis cele două părți

Din 15 martie, specialiştii români vor putea începe măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bîstroe, s-a convenit la  prima întâlnire tehnica româno-ucraineană. Întâlnirea a avut loc prin videoconferință, la nivel de secretari de stat, cele două părţi convenind că este cea mai bună soluţie prin care să clarifice informaţiile contradictorii legate de dragarea  Canalului Bîstroe.

Fiecare parte își va desemna câte un expert care să țină legătura, aceştia urmând să se întâlnească luni, 6 martie, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor care sunt estimate să înceapă pe 15 martie și să dureze 10 zile.

Ministerul Transporturilor şi-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenţi şi specialişti din Ucraina, dar şi ai unor instituţii terţe.

La rândul său, partea ucraineană va asigura securitatea navelor şi personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare.

Scandalul a izbucnit în 15 februarie, după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că „există semnale că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, iar acest lucru poate avea impact asupra mediului”.

În replică, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, a declarat că Ucraina este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată și că nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe de la Dunăre, pentru a-şi majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale.

Foto: Wikipedia

Citește și: Prima reacție a lui Iohannis despre Canalul Bîstroe: „La noi, o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo” | VIDEO