Confidenţialitate

Prima reacție a lui Iohannis despre Canalul Bâstroe: „La noi, o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo” | VIDEO

Președintele României a vorbit miercuri – 22 februarie 2023 – despre Canalul Bâstroe, în cadrul discursului susținut după participarea la reuniunea extraordinară a Formatului București 9.

„Există o preocupare legitimă pentru Deltă, dar nu trebuie să amestecăm îngrijorarea și măsurile concrete cu diverse abordări politice de moment.

Pe canal se draghează de ani de zile și este folosit pentru navigare. Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înțelegeri internaționale. Pentru a ști ce se întâmplă e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat.

La noi o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public. Ucrainenii au solicitat discuții la nivel de expert și cu Ministerul Transporturilor, șu cu Mediul și pe Externe. Aceste discuții nu au avut loc, dar ai noștri inflamați și hotărâți fac afirmații care nu au încă un fundament.

Ucrainenii spun că draghează pentru întreținere și cred că e legitim să se verifice împreună cu ei. Până la urmă, e teritoriu ucrainean. Politicienii noștri înainte să țină discursuri inflamate să lase experții să vadă ce este acolo. Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin.

Nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei, dar nici nu e bine să ne ambalăm fără știm despre ce este vorba. Eu cred că multe declarații sunt neproductive și nepotrivit. Invit pe toți cei preocupați să aștepte până se întâlnesc experții și discută. E abordarea cea mai corectă și abordarea care ne duce la rezultate.

Și ucrainenii fac lucrări… probabil că vor ceva – porturile lor sunt blocate de ruși și vor să iasă undeva cu marfa lor, și noi avem pretenții ca Delta să fie protejată. Calea pentru asta este, ca de obicei, calea diplomatică și pentru experți.

Ei au anunțat oficial din octombrie că vor să facă lucrări de întreținere, și noi le-am dat un acord provizoriu, și această chestiune a fost comunicată și Comisiei Europene. Cei care au încercat să facă o problemă din asta nu cred că au înțeles miza acestei perioade și nu cred că preocuparea pentru Deltă este preocuparea 1 pentru ei”, a spus președintele României.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Klaus Iohannis: Unitatea și solidaritatea pentru Ucraina au reprezentat arma noastră secretă | VIDEO