Confidenţialitate

Sorin Cîmpeanu: Elevii din anii terminali vor fi în clase și în localitățile din scenariul roșu | AUDIO

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu spune că, astăzi, va veni cu clarificări în ceea ce privește situația elevilor din anii terminali.

Aceștia vor fi prezenți în clase și când localitățile în care învață intră în scenariul roșu, cu condiția să nu fie mai mult de 15 elevi într-o sală.

Nu se pune problema de rotație a elevilor, a spus ministrul Educației la Europa FM, pentru că până acum, nu au existat situații în care toți elevii dintr-o clasă să fie prezenți în școli.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu explicat la Europa FM de ce a ales sistemul hibrid pentru elevii din anii terminali, în condițiile în care a susținut întotdeauna că acesta nu a funcționat bine:

”Sistemul hibrid nu a dat rezultate bune. A fost o cerință specială, fără de care Ministerul Sănătății nu ar fi permis semnarea și promovarea acestui ordin. În al doilea rând, bazat pe experiența celor patru săptămâni de școală cu prezență fizică, din semestrul 2, prezența în clasele terminale a fost, în cea mai mare parte, sub jumătate din efective. Cu alte cuvinte, cei care au dorit și au putut să meargă la școală, în clasele terminale, cu prezență fizică, vor face asta și de luni încolo. În scenariul roșu, dacă o clasă are 12 sau 14 elevi, vor putea să vină toți, nu se pune problema de înjumătățire.”

Ministrul Educației promite că va veni cu clarificări ale ordinului semnat recent.

”Dacă totuși se va întâmpla să fie clase care ar dori să meargă integral, atunci vom transmite în cursul acestei zile instrucțiuni, foarte probabil modificarea Ordinului de ministru care reglementează predarea online din care să facem posibil accesul la educație al tuturor celor care nu pot participa fizic din orice motiv. Soluția trebuie aplicată de la caz la caz. În cazul în care există profesori disponibili, practiv în două clase dacă ai separat efectivul îți trebuie doi profesori, la aceste precizări lucrăm în acest moment.”

Doar în anumite situații se va se pune problema rotației elevilor.

”De rotație putem vorbi dacă într-o clasă de 34 de elevi, teoretic, dar repet: nu știu să fi fost o situație de acest fel în cele patru săptămâni din semestrul doi, dacă totuși ar fi, 34 de elevi să dorească să vină la școală, cu prezență fizică și să poată veni la școală, atunci da, am putea vorbi de rotație exact așa cum a fost în scenariul hibrid. În situații cu totul și cu totul izolate se va întâmpla acest lucru, vă garantez”.

În ceea ce privește organizarea examenelor naționale din acest an, ministrul Educației a spus că garantează că acestea vor avea loc, cu prezența fizică a elevilor, indiferent de situația epidemiologică, adică și în situația în care vor fi localități în carantină.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță