Confidenţialitate

Sistemul lansator de rachete HIMARS, testat de peste 350 de militari români, francezi și americani în exerciții de apărare a țărmului Mării Negre | VIDEO

Peste 350 de militari români, francezi și americani testează în aceste zile, la Capu Midia, sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, HIMARS, în exerciții de apărare a țărmului Mării Negre. Exercițiul „Eagle Royal 23” simulează un atac inamic venit pe mare, într-un scenariu de apărare colectivă NATO, în conformitate cu articolul 5, pe Flancul de Sud-Est al Alianței.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Militarii aliați au acționat ca și cum ar fi fost pe un adevărat câmp de luptă. Și-au demonstrat, astfel, capacitatea de acțiune rapidă și nivelul de pregătire atins, a declarat General maior Dan Toma, comandantul Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est: „A fost prima dată când s-a executat un astfel de exercițiu în comun, battle grupul francez, unități din armata României și formațiuni din armata americană”.

Sursa foto: Anca Medrea / Purtător de cuvânt Capu Midia

Rachetele HIMARS lovesc ținta cu mare precizie, de la o distanță de 300 de kilometri

Rachetele americane HIMARS din dotarea Armatei Romane sunt super-performante, lovesc ținta, cu mare precizie, de la o distanță de 300 de kilometri.

Potrivit comandantului Batalion 81 Rachete, colonel George Teliman, rachetele sunt ghidate prin GPS: „Tot exercițiul a fost creat pe un scenariu fictiv în care sistemul HIMARS primea o misiune, se deplasa în zona de acțiune, primea o țintă, pe care o angaja. Ținta a fost pe mare”.

Sursa foto: Anca Medrea / Purtător de cuvânt Capu Midia

Exercițiul de la Capu Midia se termină la finalul acestei săptămâni

Cele trei forțe militare își vor testa de fapt capacitatea de colaborare eficientă în cazul unui razboi similar cu cel din Ucraina, confirmă și generalul de brigadă Thierry Tricand de la Goutte Forțele din Armata Franceză: „Contextul geostrategic este în subconștientul nostru, dar scopul exercițiului este de a consolida întotdeauna capacitatea noastră de a comunica și coopera în Forțele Aliate”.

Exercițiul de la Capu Midia, cu cei 350 de militari aparținând aparținând Grupului de Luptă al NATO din România, condus de partea franceză, se termină la sfârșitul acestei săptămâni.

Galerie foto de la exercițiul celor trei forțe militare

Sistemul lansator de rachete HIMARS în acțiune. VIDEO

Sursa foto: Anca Medrea / Purtător de cuvânt Capu Midia

Citește și: Volodimir Zelenski, discurs la Bruxelles: Rusia nu atacă doar Ucraina, Rusia atacă modelul european de a trăi. Avem nevoie de mai multe arme | VIDEO