Confidenţialitate

Bogdan Manolea, despre propunerea Ligiei Deca privind instalarea de sisteme de supraveghere în școli fără acord: Este o încălcare a dreptului la viață privată | VIDEO

Reacție după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat recent că se ia în considerare modificarea legislației prin ordonanță de urgență astfel încât şcolile să poată instala sisteme de supraveghere fără acordul părinţilor, elevilor majori sau al cadrelor didactice. Măsura propusă de Ministerul Educației încalcă dreptul la viață privată, atrage atenția Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI).

Bogdan Manolea, director Executiv ApTI: „A vorbi despre o măsură pentru toate școlile fără consultarea acestor oameni este, pur și simplu, o inepție”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În mod clar, să instalezi astfel de sisteme, fără discriminare, fără acordul celor implicați – fie că vorbim de profesori, de părinți, dacă e vorba de acordul lor pentru copiii minori sau de copiii majori, și aici e o discuție legată de momentul în care copiii pot să discearnă, să își dea consimțământul pentru această supraveghere. O astfel de măsură este clar neproporțională și în contradicție cu articolul 8 din Convenția Europeană privind Drepturile Omului, care protejează dreptul la viață privată. A vorbi despre o măsură pentru toate școlile fără consultarea acestor oameni este, pur și simplu, o inepție”, a declarat la Europa FM Bogdan Manolea, director Executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Bogdan Manolea arată că există și un antecedent și o decizie a CEDO într-un caz similar

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Un caz de manual, în care un profesor din Muntenegru s-a plâns la CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului – că este supravegheat video în sala de curs, ceea ce este o încălcare a dreptului de viață privată, existând viață privată la locul de muncă. Și, în acel caz, CEDO i-a dat dreptate profesorului respectiv, subliniind faptul că, într-adevăr, este o încălcare a dreptului la viață privată la locul de muncă”, a mai precizat la Europa FM Bogdan Manolea.

Expertul spune că Asociația pentru Tehnologie și Internet a mai transmis sugestii

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am tras mai multe semnale, chiar și de la declarațiile anterioare ale doamnei ministru, care mergeau în aceeași direcție și am semnalat că o asemenea măsură este contrară principiilor protecției datelor… am sugerat consultarea cu Autoritatea prin Protecția Datelor din România, care este autoritatea competentă și care, sigur, poate să dea un punct de vedere extrem de detaliat cu privire la aceste aspecte, dar n-am primit niciun feedback”, a spus Bogdan Manolea.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Energiei: Ne pregătim de optimizarea schemei prin care prețurile la factură ar putea să mai scadă | AUDIO