Confidenţialitate

Şcolile vor fi închise până pe 22 martie

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis închiderea tuturor școlilor din România timp de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii.

„A mai avut loc o reuniune a comitetului. Guvernul, instituțiile, conducătorii de instituții sunt mobilizați, urmărim desfășurările și încercăm zi de zi să luăm cele mai bune măsuri.

Sigur, am luat decizia care vă va fi prezentată de domnul ministru, de suspedare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limitată, cu posibilitate de prelungire. 11 martie-22 martie inclusiv”, a spus Ludovic Orban.

Principalele declarații ale lui Ludovic Orban:

“Este o măsură cu caracter preventiv, iar la baza deciziei au stat mai multe considerații. Primul argument este intrarea în țară a persoanelor care vin din zone cu o largă răspândire a epidemiei. Avem informații că mai mulți cetățeni români și-au făcut bagajele și au pornit spre România.

Am discutat despre întărirea unor măsuri la granița, să avem capacitatea de a lua cele mai bune decizii.

Decizia este luată pe o perioadă relativ scurtă de timp, de opt zile. Vrem să vedem evoluția în ceea ce privește numărul de diagnosticări și grija noastră principală este de a feri elevii de riscuri.

Am luat măsuri de întărire a controlului la graniță, vor prezenta domnii miniștri, atât pe rutier cât și pe feroviar.

Am analizat mai în detaliu diferite proceduri, mecanisme prin care să reducem pe cât posibil riscul de contaminare, de la cum funcționează izolarea la domiciliu, cum se efectuează ancheta epidemiologică.

Reiau îndemnul la calm, un comportament rațional, responsabilitate individuală. Fiecare cetățean poate printr-o conduită adecvată să contribuie la reducerea riscurilor de contaminare.

De asemenea, le mulțumesc cetățenilor români din Italia și nu numai care au ascultat sugestiile noastre. Fac un apel către ceilalți lideri politici, acest subiect nu e unul politic, vizează sănătatea și viața oamenilor. Nu pot fi de acord ca pe subiectul coronavirus să se facă jocuri politice”.

Decizia a fost anunțată la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, convocat astăzi la sediul Ministerului de Interne.

La finalul unei ședințe similare, ieri, autoritățile au anunțat că suspendă pentru două săptămâni toate zborurile către și dinspre Italia, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Măsura, în condițiile în care toate cazurile confirmate până acum în România au ca sursă Italia, iar în peninsulă situația s-a deteriorat în ritm alert în ultimele zile.

Amintim că duminică au fost confirmate două cazuri de infectare cu coronavirus, în București și în Mureș astfel că la nivel național, numărul total de cazuri era ieri de 15.

Tot duminică, Raed Arafat a anunțat că nu se va mai putea organiza niciun fel de eveniment care adună mai mult de o mie de participanți, până pe 31 martie.

În ceea ce privește Italia, autoritățile sanitare au raportat, duminică, 133 de noi decese cauzate de coronavirus. Bilanțul deceselor din Peninsulă a urcat astfel la 366, în timp ce numărul îmbolnăvirilor ajunsese la 7.375.