Confidenţialitate

Scandal în Vrancea pe tema rachetelor antigrindină. Fermierii acuză că sistemele sunt responsabile pentru secetă | AUDIO

Fermierii cer oprirea folosirii acestora, acuzând că sunt direct responsabile de seceta cumplită care i-a adus în pragul falimentului. Doi dintre cei mai mari specialiști din țară au încercat să îi convingă de contrariul celor afirmate, într-o întâlnire organizată de Prefectura Vrancea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 100 de fermieri din Vrancea, dar și din Bacău, le-au cerut socoteală autorităților, convinși că seceta este rezultatul folosirii rachetelor antigrindină. Ceea ce ar fi trebuit să fie o întâlnire care să lămurească lucrurile s-a transformat însă într-un haos. Pe de o parte fermierii, afectați de secetă, de cealaltă parte doi dintre cei mai mari specialiști din țară, care au venit cu argumente științifice.

Șeful Autorității de Administrare a Sistemului Antigrindină și de Stimulare a Precipitațiilor, Gheorghe Căunei Florescu, a fost în permanență întrerupt de agricultori

Gheorghe Căunei Florescu: Am făcut studii de nivel

Agricultor: De ce nu ați făcut prima dată?

Gheorghe Căunei Florescu: Auziți, lăsați-mă să spun, să vorbesc și după aceea vă ascult și pe dumneavoastră și vă răspund la întrebări.

Agricultor: De ce în Ardeal nu este sistemul acesta?

Gheorghe Căunei Florescu: Este și în Ardeal sistemul

Președinte al Societății Române de Meteorologie: „Înțeleg disperarea”

La rândul său, Ion Sandu, fost director al ANM, în prezent președinte al Societății Române de Meteorologie, le-a explicat fermierilor că în ultimii ani a derulat studii care au arătat clar că rachetele antigrindină nu au legătură cu seceta. El a avertizat că seceta de acum e doar începutul, iar în anii următori situația va fi și mai gravă.

„Înțeleg disperarea. Faceți foarte mult rău dacă anulați un punct din planul stabilit la nivel mondial. Dacă vreți, ne întâlnim și la anul și la anul celălalt și veți vedea că seceta este atât de cumplită încât nu vă imaginați. E numai începutul”, a spus Ion Sandu, fost director al ANM, în prezent președinte al Societății Române de Meteorologie.

Experții le-au vorbit fermierilor și despre planul salvator de a aduce ploaia: achiziționarea unor aeronave pentru stimularea precipitațiilor.

Experimente în acest sens s-au făcut în acest an în zona Moldovei, iar experiența altor țări, care le folosesc deja, arată că e eficient. Explicațiile și soluțiile nu i-au convins însă pe fermieri, care în continuare cer oprirea tragerilor cu rachete, pe care le consideră responsabile pentru secetă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Liderii coaliției vor ca agricultorii să primească în avans subvenția agricolă iar cei afectați de secetă să fie despăgubiți