Confidenţialitate

Arad: În comuna unde izvoarele nu seacă nici pe secetă, recolta de porumb este aproape în întregime compromisă. Ce spun fermierii | AUDIO

Într-o comună din județul Arad, unde sunt mai multe izvoare care nu seacă nici pe secetă, iar apa țâșnește singură din pământ pe țevile de la foraj, recolta de porumb este aproape în întregime compromisă. Fără sisteme de irigatii agricultorii privesc, neputincioși, cum cerealele se usucă sub soarele arzător.

Nu a mai căzut strop de ploaie de două luni și jumătate iar localnicii nu își aduc aminte să fi fost, în zonă, un an atât de secetos.

Dorin Stana a cultivat în comuna Seleuș 10 hectare cu porumb. Plantele sunt uscate pe jumătate iar știuletele a rămas mic. Cerealele vor ajunge, în cel mai bun caz, hrană pentru animale.

Sistemele de irigații ar fi soluția cea mai bună, însă fără ajutor din partea UE sau a Guvernului, fermierii nu pot face acest lucru.

Dorin Stana: „Foarte greu, e o apă curgătoare cam la 1.000 de metri aici dar necesită niște investiții mari. Nu-mi mai permit nici să înființez alte culturi la toamnă dacă nu-mi scot cheltuiala.”

În timp ce câmpurile sunt pârjolite de arșiță, în comună, datorita așezării geografice, sunt izvoare care nu au secat nici pe secetă, nici pe ger.

Primarul comunei Seleuș, Cristian Branc: „Aici țâșnește apa singură din pământ, că e iarnă că e vară e la același debit constant și nu îngheață. Apă rece foarte bună, a fost verificată la laborator și analizele sunt foarte bune.”

Trei cursuri de apa trec prin apropiere, așa că sistemele de irigații ar avea de unde să tragă apa. În lipsa lor, agricultorii numără banii pierduti.

Teodor Șeran: „Cred că o să fie daună totală, vă dați seama la 100 de hectare 100.000 de euro să zic.”

Agricultorii speră să obțină ajutor de la Guvern. Până atunci, și în zilele următoare, în județul Arad se anunță temperaturi caniculare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Valul de caniculă ajunge în România. Meteorolog ANM: „Vor fi valori resimțite de 44 spre 45 de grade Celsius” | AUDIO