Confidenţialitate

Liderii coaliției vor ca agricultorii să primească în avans subvenția, iar cei afectați de secetă să fie despăgubiți

Coaliția vrea ca subvenția agricolă să fie plătită în avans anul acesta, potrivit unor surse guvernamentale. De asemenea, se caută soluții pentru sprijinirea fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă.

Într-o ședință avută luni la Palatul Victoria, liderii coaliției au discutat despre plata anticipată a subvenției agricole de la Uniunea Europeană.

Banii ar urma să fie plătiți până la debutul campaniei agricole de toamnă, astfel încât fermierii să poată face însămânțările și lucrările aferente.

De asemenea, guvernul va plăti despăgubiri celor ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă. În acest moment se fac evaluări ale pagubelor, se inventariază suprafețele afectate. Încă mai sunt culturi nerecoltate și nu există o imagine de ansamblu a situației.

Discuțiile din cadrul coaliției au loc în contextul secetei severe care a afectat grav în această vară culturile agricole din România.

La nivelul guvernului a fost înființat un comitet interministerial pentru combaterea efectelor secetei, aflat sub coordonarea Ministerului Agriculturii.

Comitetul va trebui să vină cu un plan pentru dezvoltarea sistemelor de irigații, inclusiv cu bani europeni.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Mediului: Populația nu trebuie să risipească apa potabilă în zonele afectate de secetă | AUDIO