Confidenţialitate

Sâmbătă, Anda Călugăreanu ar fi împlinit 69 de ani – VIDEO

Pe 24 octombrie 1946, s-a născut actriţa şi interpreta de muzică uşoară Anda Călugăreanu. Nu sunt mulţi cei care mai ştiu azi cine este Anda Călugăreanu, dar pentru cei care-i recunosc numele, instant apar o mulţime de amintiri frumoase, aceasta fiind una dintre cele mai îndrăgite artiste de la începutul anilor 90 şi din perioada de dinainte de Revoluţie.

Anda Călugăreanu a debutat în muzică în 1965, când avea doar 18 ani. Atunci, actorul Mircea Crişan a invitat-o să cânte alături de formaţia Sincron pe scena Sălii Palatului. Relaţia ei cu publicul s-a legat aproape imediat, astfel încât şi-a dorit să înveţe repede cum să fie mai bună pe scenă. A încercat de mai multe ori să intre la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, dar a reuşit abia în 1984. Asta nu o împiedică să aibă succes între timp.

La Festivalul Cerbul de Aur, ediția a II-a (1969), lua o menţiune, pentru ca trei ani mai târziu să impresioneze pe toţi la Festivalul Mamaia – ediția a VII-a (1972), unde a câștigat Premiul de interpretare, alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica şi Petre Geambașu.

Pe numele real Anca Miranda Călugăreanu, artista a avut o apariţie specială în muzicalul “Mitică Popescu” de Nicu Alifantis, în 1984, acesta fiind moment în care au început să i se deschidă noi uşi. Trei ani mai târziu a lansat un LP la Electrecord pe muzica lui Nicu Alifantis și aranjamentul orchestral al lui Doru Căplescu.

Vocea ei a devenit foarte cunoscută în rândul celor mici după ce i-a dat glas personajului Oache din filmul “Maria Mirabela” (1981) și “Maria Mirabela în Tranzistoria” (1989), regizate de Ion Popescu-Gopo, iar după Revoluţie a moderat emisiunea de la postul public de televiziune “Club Anda”, alături de păpușa Omidé.

Anda Călugăreanu a fost căsătorită de două ori: cu Dan Tufaru, cu care a avut şi un copil – Ioana, şi cu Alexandru Medeleanu.

“Extrem de corectă, punctuală şi perfectă. Gătea foarte bine. Primea diferite texte pe care le invăţa cănd făcea măncare. Într-o jumătate de oră invăţa rolul. (…) Avea o memorie extraordinară”, era descrisă Anda Călugăreanu într-un interviu acordat de soţul ei, Alexandru Medeleanu.

Anda Călugăreanua murit la numai 46 de ani, pe 15 august 1992, din cauza unei boli necruţătoare, după întoarcerea dintr-un turneu în Israel.