Confidenţialitate

Rusia cumpără componente pentru drone din Occident cu ajutorul unor intermediari, arată ancheta unor jurnaliști din mai multe țări

Pentru a ocoli sancțiunile, Rusia apelează la intermediari și reușește astfel să cumpere componente din Occident necesare la construirea dronelor folosite în război, reiese dintr-o investigație la care au lucrat jurnaliști din mai multe țări. Printre intermediari se află firme din Rusia, China și chiar Statele Unite ale Americii.

Centrul tehnologic special din Rusia care produce drone e vizat de sancțiuni din partea țărilor occidentale și nu a mai putut cumpăra piesele necesare.

Așa că a apelat la intermediari și astfel și-a procurat componente de la companii americane, europene și japoneze, reiese dintr-o investigație realizată de Reuters, IStories, o publicație de investigații rusească și organizația britanică Royal United Services Institute.

Potrivit Novaia Gazeta Europa, una dintre firmele intermediare este americană și încă din 2016 a furnizat Rusiei astfel de componente pentru drone.

Patronul ei a fost arestat în februarie pentru contrabandă cu produse militare și cu dublă utilizare în Rusia.

Un alt intermediar este o companie rusă, ai cărei patroni sunt foști angajați ai centrului unde se produc drone.

Aceasta apelează la un alt intermediar chinez pentru a aduce piese necesare la construirea dronelor de tip Orlan 10.

Sunt drone pe care Rusia le utilizează ca să caute personalul militar ucrainean și pentru a bloca focul.

Aceste drone pot, de asemenea, să intercepteze convorbiri, să bruieze comunicațiile și să trimită mesaje de propagandă.

Foto: Shutterstock

Citește și: Sistemele Patriot, pe care SUA ar urma să le trimită Ucrainei, vor fi „ţinte legitime” ale armatei ruse, avertizează Kremlinul