Confidenţialitate

Sistemele Patriot, pe care SUA ar urma să le trimită Ucrainei, vor fi „ţinte legitime” ale armatei ruse, avertizează Kremlinul

Prin vocea purtătorului de cuvânt Dimitri Perskov, Administraţia de la Kremlin a avertizat, joi seară, că sistemele anti-aeriene Patriot, pe care Statele Unite ar urma să le trimită Ucrainei, vor fi „ţinte legitime” ale armatei ruse. 

Declarația vine în contextual în  care Washingtonul finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare Patriot în Ucraina. Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, vizată fiind inclusiv capitala.

Kievul solicită de multe luni sisteme anti-aeriene avansate pentru a contra-cara atacurilor masive cu rachete balistice şi de croazieră.

Washingtonul ar putea lua o decizie chiar în această săptămână, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.

Kremlinul a anunțat că sistemul american de apărare antiaeriană Patriot ar fi o ţintă legitimă pentru loviturile armatei ruse împotriva Ucrainei, dacă Statele Unite vor autoriza livrarea acestuia către Kiev.

Patriot este considerat unul din cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană ale SUA, incluzând rachete care pot doborî avioane şi intercepta rachete de croazieră şi balistice.

În mod tipic, include lansatoare, radare şi alte vehicule-suport.

Potrivit Pentagonului, recenta intensificare a atacurilor ruse cu rachete în Ucraina este destinată parţial să epuizeze apărarea antiaeriană a Kievului, astfel încât Rusia să poată domina spaţiul aerian.

Washingtonul a livrat Ucrainei asistenţă militară în valoare de 19,3 miliarde de dolari de la începutul conflictului.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cei mai mulți ucraineni spun că nu își vor părăsi locuințele în această iarnă, indiferent de condiții. 43% din populație și-a cheltuit toate economiile