Confidenţialitate

România se va confrunta cu o creștere a numărului de îmbolnăviri COVID din toamnă. Cherecheș: „Vor fi cazuri ușoare sau moderate” | AUDIO

Țările din vestul Europei se confruntă cu o creștere a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, iar specialiștii spun că și România va înregistra mai multe cazuri de COVID. Creșterea se va observa din toamnă, odată cu revenirea oamenilor din concedii, dar virusul nu va mai crea probleme similare cu cele de acum doi ani.

Creșterea numărului de cazuri de COVID în Europa e cauzată de variantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii Omicron, iar acestea se vor răspândi cu rapiditate și în România, în special din toamnă, însă îmbolnăvirile vor fi similare cu cele provocate de virozele obișnuite – a spus la Europa FM, în emisiunea Deșteptarea, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș: „Lumea va trece periodic prin infecție pentru că s-a alăturat celorlalte coronavirusuri”

„Va fi ca o viroză, mai neplăcută e adevărat, dar ca o viroză de dinainte de pandemie. Vom vedea o creștere ușoară începând cu luna septembrie când va începe să se întoarcă lumea din concedii și când începe sezonul rece din octombrie vom vedea o creștere accelerată, dar această creștere nu ar trebui să se reflecte la numărul de cazuri de pe secția de Terapie Intensivă. Lumea va trece periodic prin infecție pentru că s-a alăturat celorlalte coronavirusuri care sunt prezente în populția de oameni și care dau infecțiile sezonale”, a explicat Răzvan Cherecheș la Europa FM.

Răzvan Cherecheș: „În acest sezon rece vom vedea o creștere semnificativă a numărului de cazuri de reinfecții în România, doar că vor fi cazuri ușoare sau moderate”

În sezonul rece, multe persoane se vor reinfecta cu coronavirus, deoarece vaccinarea anti-COVID și infecția anterioară cu alte tulpini oferă o protecție redusă – a mai spus Răzvan Cherecheș.

„Există protecție, doar că este mai slabă, deci șansele de reinfecție sunt mai mari decât erau acum un an, de exemplu. Părerea mea este că în acest sezon rece vom vedea o creștere semnificativă a numărului de cazuri de reinfecții în România, doar că cea mai mare parte a lor vor fi cazuri ușoare sau moderate”, a dăugat Cherecheș la Europa FM.

4000 de cazuri noi de COVID în ultima săptămână în România

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș nu se așteaptă la reintroducerea unor restricții din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus, însă spune că românii ar putea urma exemplul asiaticilor care ori de câte ori se confruntă cu o răceală nu ies în public fără mască de protecție.

Potrivit ultimei raportări a Ministerului Sănătății, în ultima săptămână, în România, s-au înregistrat aproape 4000 de noi cazuri de COVID. În privința deceselor, au fost 13 cazuri la persoane confirmate cu coronavirus.

Sursa foto: Unsplash

Citește și: Peste 3000 de zbouri Lufthansa, anulate în ultimele 2 luni din cauza problemelor cauzate de pandemia de COVID | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.